Samsung Galaxy A51 este un telefon Android relativ accesibil pe care l-ati putea cumpara daca nu puteti alege un Galaxy S21 sau Samsung Galaxy S20 Fan Edition din regiunea dumneavoastra.
Un pret mai mic vine cu retrogradari evidente de la telefoanele mai scumpe ale Samsung. Spatele este mai degraba din plastic decat din sticla, camerele nu sunt la fel de bune (chiar daca sunt cinci), chipsetul este mai putin puternic si lipsesc specificatii extra placute, cum ar fi rezistenta la apa.
Caracteristicile Samsung clasice pe care le obtineti in Galaxy A51 includ un ecran AMOLED indraznet si software care arata exact ca cel al seriei Galaxy S21.
La 2182 RON Samsung A51 pare o lovitura sigura. Cu toate acestea, exista probleme de performanta mai evidente aici decat in alternative precum Moto G8 Plus si Oppo Reno 2Z . Android se misca putin prea incet. Unele parti ale aplicatiei pentru camera o fac si ele. Din fericire, jocurile nu sunt afectate atat de grav – fanii PUBG, nu va faceti griji.
Nici de la camere nu va asteptati la miracole. Ca si in cazul multor telefoane cu patru camere la preturi accesibile, acesta se simte mai degraba ca un telefon cu lentile duble, cu cateva suplimente pe jumatate, desi camera macro tertiara este mai buna decat majoritatea din aceasta clasa si ofera o modalitate diferita de a face fotografii.
De cand am revizuit acest dispozitiv, Samsung a introdus si o versiune usor modificata numita Galaxy A51 5G. Inca nu am testat acest dispozitiv in mod corespunzator, dar marea diferenta este ca are un chipset diferit cu conectivitate 5G suplimentara .
De asemenea, compania a urmat acum Galaxy A51 cu Samsung Galaxy A52 5G . Acesta – pe langa faptul ca are 5G – are si alte upgrade-uri, cum ar fi un ecran de 120 Hz, o baterie mai mare de 4.500 mAh, mai multi megapixeli pe camera principala si un chipset diferit. Desigur, costa si mai mult, asa ca Samsung Galaxy A51 merita totusi luat in considerare.
Samsung Galaxy A51: Pret, pareri si specificatii
De ce JICO? La JICO, experții noștri cu peste 10 ani de experiență în domeniu lucrează neobosit pentru a analiza și evalua o gamă largă de produse și servicii. Eforturile noastre sunt menite să te sfătuiască și să te ghideze în descoperirea soluțiilor ideale, potrivite nevoilor și bugetului tău. Vezi cum testăm »
Samsung Galaxy A51
Specificații
- Sistem de operare Android
- Dimensiune ecran 6.5 inch
- Tip display Super AMOLED
- Rezolutie (pixeli) 1080 x 2400
- Tehnologii 2G, 3G, 4G
- Conectivitate Wi-Fi, Bluetooth, NFC, GPS
- Dimensiuni 73.6 x 158.5 x 7.9 mm
- Greutate 172 g
- Memorie interna 128 GB
- Memorie RAM 4 GB
Avantaje
Ecran OLED indraznet. Are mufa pentru casti. Este un Samsung Galaxy, fara pret S20.
Dezavantaje
Se simte mai lent decat majoritatea la acest nivel. Scanner de amprenta slabut. Camera neobisnuit de proeminenta.
Review
Samsung Galaxy A51 este o modalitate accesibila de a obtine un telefon Galaxy aratos, dar face ca Androidul sa se simta putin prea lent pentru ca noi sa-l recomandam din toata inima.
Citește mai mult
Samsung Galaxy A51
Samsung Galaxy A51 Pret si disponibilitate
Samsung Galaxy A51 costa 2182 RON, deci este un telefon destul de accesibil si concureaza cel mai mult cu OnePlus Nord la 2108 RON , Moto G 5G Plus la 1647 RON, modelul 2020 iPhone SE la 1999 RON si Google Pixel 4a la 2999 RON.
Merita sa subliniem ca primele doua dintre acestea sunt telefoane 5G , in timp ce ultimele doua si Galaxy A51 nu sunt.
Desigur, preturile pe care le-am enumerat mai sus sunt preturi de lansare, dar daca faci cumparaturi, probabil ca vei gasi Samsung Galaxy A51 pentru mai putin acum.
Puteti ridica Samsung Galaxy A51 in majoritatea tarilor in care Samsung vinde telefoane, desi versiunea 5G nu este disponibila in Australia. Acest lucru este curios si nu stim daca este o stare de fapt permanenta sau doar temporara.
Daca aveti ceva mai mult de cheltuit, s-ar putea sa doriti sa luati in considerare si noul Samsung Galaxy A52 5G.
Proiectare
- 158,5 x 73,6 x 7,9 mm, 172 g
- Imbracat in plastic, dar cu un aspect distinctiv
- Finisaje negru, alb, albastru si roz
Samsung Galaxy A51 ofera unele dintre trasaturile de design ale telefoanelor de ultima generatie Samsung. Dar exista cateva cadouri care nu fac parte din scumpa serie Galaxy S.
Marginile afisajului sunt subtiri, iar camera frontala se afla intr-una dintre perforatiile „Infinity O” ale Samsung. Cu toate acestea, spatele este mai degraba din plastic decat din sticla, iar camera frontala nu se imbina cu sticla frontala la fel de bine ca majoritatea.
Sigur, sticla frontala acopera camera selfie. Dar straturile de dedesubt sunt mult mai reflectorizante, ceea ce face ca camera selfie a lui Samsung A51 sa iasa in evidenta ca un monoclu minuscul.
Butoanele laterale sunt de asemenea din plastic. Rezultatul? Constructia Samsung Galaxy A51 este mai apropiata de cea a unui Motorola Moto G8 sau Oppo A5 2020 decat a unui Samsung high-end.
Are un spate oarecum distinctiv, totusi. Ca si alte telefoane recente din seria A, Samsung Galaxy A51 are un finisaj de linii care se intersecteaza, decupand forme pe spate, fiecare cu un aspect usor diferit. Partea de jos are o textura cu dungi subtiri, de exemplu, asezata sub stratul superior de plastic.
Acesta este un aspect relativ subtil, dar cand Samsung Galaxy A51 prinde lumina, veti vedea tonuri stralucitoare de curcubeu, care tind sa se transforme in dungi laser pe marginile curbate.
Poate trece pentru un Samsung scump la distanta, mai ales ca carcasa mare a camerei cu patru lentile din spate pare avansata. Acest telefon are si o dimensiune corecta, facut pentru media si mai lat decat Galaxy S20.
La fel ca majoritatea telefoanelor la pret, Samsung Galaxy A51 nu ofera rezistenta oficiala la apa. Dar are un port pentru casti de 3,5 mm, care este la indemana daca inca nu ati trecut la castile Bluetooth.
Are si un scaner de amprente in ecran, o alta incercare de a face Samsung Galaxy A51 sa para un telefon de ultima generatie. Cu toate acestea, acesta nu este un scaner grozav. Este mai lent decat majoritatea si nu va recunoaste degetele daca sunt chiar usor umede sau daca nu esti foarte atent la pozitia degetului mare.
Telefoanele mai ieftine cu scanner spate mai putin la moda se deblocheaza mai rapid si mai fiabil.
Afisaj
- Ecran Super AMOLED de 6,5 inchi 1080 x 2400
- Infinity-O perforare
- Ecran decent, dar are o nuanta albastra
Samsung Galaxy A51 are un ecran Super AMOLED de 6,5 inci cu o rezolutie de 1080 x 2400. Acesta este un castig instantaneu pe hartie, deoarece multe telefoane la pret au ecrane LCD.
OLED-urile tind sa ofere culori mult mai profunde si au intotdeauna un contrast mai bun decat LCD-urile, deoarece folosesc pixeli iluminati mai degraba decat o lumina de fundal universala. Totusi, acesta nu este unul dintre cele mai bune panouri OLED ale Samsung si exista cateva probleme evidente.
Panourile OLED mai putin avansate capata o nuanta usor albastra dintr-un unghi, de obicei cand rotiti ecranul telefonului la stanga sau la dreapta. Rareori este o problema majora, pentru ca ne uitam cu totii la telefoanele din fata, nu?
Dar acest efect vine din cealalta directie in Samsung A51. Tineti-l intr-un mod relaxat, inclinat, iar partea de sus a afisajului are aceasta nuanta albastra. Este evident doar atunci cand parti semnificative ale ecranului sunt albe, ca in paginile web, de exemplu, dar arata instantaneu ca acesta nu este unul dintre cele mai bune OLED-uri Samsung.
Samsung Galaxy A51 beneficiaza de celelalte avantaje obisnuite ale unui afisaj OLED. Modul sau optional de ecran Vivid arata foarte saturat, iar contrastul intr-o camera intunecata este in mod clar mult mai bun decat telefoanele LCD la pret.
Luminozitatea ecranului este si ea destul de buna, daca nu este in aceeasi liga cu Galaxy S20. Luminozitatea maxima pare conservatoare atunci cand este folosit in interior, dar Samsung Galaxy A51 trece la treapta atunci cand este luat in aer liber intr-o zi luminoasa. De asemenea, se joaca cu culoarea si contrastul pentru a creste vizibilitatea in conditii dificile.
Nu este suficient de luminos pentru a va permite sa vizionati filme in lumina directa a soarelui, dar interfata si paginile web par destul de clare.
Samsung Galaxy A51 este, de asemenea, certificat pentru HD Netflix de la lansare, dar nu accepta video HDR.
Pe langa probleme, acesta este un telefon bun pentru streaming video, desi oriunde, in afara de interior, camera reflectorizanta (daca este mica) distrag de doua ori atentia.
Camera
- Camera spate cu patru lentile
- Senzori de 48MP, 12MP, 5MP si 5MP
- Came secundare ultra-late, de adancime si macro
Samsung Galaxy A51 are patru camere din spate. Dar cand porniti pentru prima data camera, este posibil sa va intrebati ce fac jumatate dintre ei.
Nu exista zoom, care este semnul clasic al unei configuratii cu mai multe camere in care sunt folosite lentile suplimentare pentru a mari cifrele. Nu putem invinovati complet Samsung pentru acest lucru, deoarece nu este usor sa instalati o camera buna cu zoom intr-un telefon la pret rezonabil.
Primesti o camera principala de 48 MP, una ultra-larga de 12 MP si o pereche de camere de 5 MP utilizate pentru imagini macro de prim-plan si pentru fotografii de adancime neclare de fundal.
Nu este greu de observat umplutura: acele doua camere de 5MP. Dar acest caz este mult mai putin flagrant decat, de exemplu, ceea ce Oppo a incercat recent. Oppo A9 2020 are o pereche de camere de 2MP intens inutile.
Camera macro de 5 MP a Samsung Galaxy A51 nu va va vedea castigand premiul pentru Fotograful Wildlife al Anului, dar este distractiv sa va jucati. Puteti sa va apropiati foarte mult de subiect si sa fotografiati obiecte pe care camera principala nici nu se va focaliza. Problema sa principala, in afara de calitatea acceptabila a imaginii, este estomparea. O mica miscare de strangere de mana va va strica fotografiile daca nivelul de lumina nu este bun.
Aceasta este inca o camera macro utila si ofera un alt mod de a va gandi la modul in care faceti fotografii. Samsung Galaxy A51 este unul dintre telefoanele mai ieftine pe care le-am vazut cu o camera macro acceptabila. Cu toate acestea, Samsung nu pare prea mandru de asta, deoarece trebuie sa sapi in meniul extins pentru a gasi modul macro. Nu am fi surprinsi daca multi proprietari de A51 nu o fac niciodata.
Senzorul camerei principale este Sony IMX582, vazut intr-un teanc de telefoane chinezesti. La fel ca majoritatea senzorilor de telefoane de 48 MP, iau imagini de 12 MP si foloseste pixel binning pentru a imbunatati calitatea imaginii.
Detaliile fine ale texturii nu sunt in aceeasi liga cu senzorul nativ de 12,2 MP al Google Pixel 3a . Exista un aspect procesat al imaginilor de aproape, care nu se vede la cele mai bune telefoane cu camera din clasa, dar calitatea generala a imaginii este buna. Ca si alte telefoane Samsung, Galaxy A51 foloseste stive de procesare HDR pentru a profita la maximum de orice scena pe care o filmati.
Exista cateva mici probleme. Nu obtineti o vedere sigura a fotografiei pe care o faceti in aplicatia pentru camera. Ceea ce vedeti este inainte ca procesarea sa fie aplicata, fara nicio indicatie cu privire la cat de mai buna va face imaginea HDR. Vestile bune? Asta inseamna ca imaginea finala va fi de fapt mult mai buna.
Fotografiile ultra-wide ale lui Galaxy A51 sunt, de asemenea, mult mai saturate decat fotografiile largi standard, ceea ce face ca iarba sa para nerealista, aproape neon. Pe langa asta, imaginile ultra-late sunt solide. Ele ofera o gama dinamica mai mica si mai putine detalii de umbra decat camera principala, dar acest lucru este de asteptat la pret. Fotografiile late merita inca facute.
Senzorul nostru final ajuta la fotografiile Live Focus, versiunea Samsung a unui mod Portret in care fundalul este neclar. Alte telefoane reusesc sa creeze harti de adancime fara un senzor de adancime dedicat, iar aici estomparea refuza de obicei sa intervina daca subiectul este la mai mult de cativa metri distanta.
Totusi, efectul de estompare este destul de fermecator, iar recunoasterea rezonabila a obiectelor inseamna ca nu va fi intotdeauna evident imediat ca fotografia a fost facuta cu un telefon, mai degraba decat cu o camera mai mare cu un obiectiv cu deschidere larga. Modul Portret al lui Samsung Galaxy A51 tinde inca sa se destrame cu subiecte complexe, asa cum se va intampla cu majoritatea telefoanelor.
Fotografierea pe timp de noapte nu este un punct culminant pentru Galaxy A51. Poate lumina scenele si exista un mod dedicat Noapte, dar nu vedem nimic de genul inteligentei cu lumina scazuta pe care Samsung le-a pus in Galaxy S20. Fotografiile intunecate arata adesea pete si sunt putine in detalii. Modul Noapte ajuta putin. Dar doar putin si dureaza cateva secunde pentru a termina imaginea.
Exista si unele probleme cu experienta de baza a camerei Samsung Galaxy A51. Aplicatia sa nu se incarca foarte rapid si ajunge la punctul in care poti fotografia. Comutarea intre vizualizarile ultra-large si standard dureaza prea mult si am vazut cateva accese de blocari continue.
In timp ce aceste accidente probabil nu vor fi o problema pentru mult timp, lentul general poate fi. Problemele de performanta ale camerei sunt mai degraba intermitente decat constante, dar le-am observat in mod regulat in timp ce filmam.
Samsung Galaxy A51 poate filma videoclipuri la rezolutie de pana la 4K, 30 de cadre pe secunda (fps). De ce nu 60fps? Este o limita a senzorului Sony IMX582, deoarece procesorul poate gestiona codificarea 4K la pana la 120 fps.
Va recomandam sa ramaneti la 1080p de cele mai multe ori, deoarece videoclipul 4K este complet nestabilizat si, prin urmare, va arata o mizerie daca nu ramaneti nemiscat. De asemenea, nu exista nicio modalitate de a comuta intre vizualizarile largi si ultra-largi in timp ce fotografiati, o forma eleganta de editare din mers disponibila pe alte telefoane. Deci, videoclipul lui Samsung Galaxy A51 este destul de simplu.
Camera sa frontala are un senzor de 32 MP si este la indemana pentru tot felul de selfie-uri. In timp ce calitatea imaginii nu atinge noi culmi, cu un aspect usor prelucrat la detalii fine chiar si in conditii de iluminare buna, selfie-urile din camere destul de intunecate arata in continuare luminoase. Pur si simplu, ca intotdeauna, veti vedea mai putine detalii intr-o iluminare mai proasta.
Software
- Android 10
- Samsung One UI
Samsung Galaxy A51 ruleaza Android 10 cu software-ul Samsung One UI deasupra. Aceasta inseamna ca arata foarte asemanator cu un Galaxy S20.
Este una dintre cele mai coerente si mai increzatoare interfete personalizate din jur, desi recomandam insistent cresterea numarului de randuri si coloane de aplicatii utilizate ca standard. Samsung A51 are un aspect asemanator unei jucarii atunci cand il porniti pentru prima data datorita spatierii largi intre pictograme.
Pentru a schimba acest lucru, apasati lung pe o parte goala a unui ecran de pornire si selectati „Setari ecran de pornire”. Veti gasi acolo controalele relevante. Am facut deja schimbarea inainte de a face fotografiile vazute in aceasta recenzie.
Aspectul de baza al One UI este perfect bun, daca este diferit de Android standard. Meniul sau de aplicatii foloseste pagini mai degraba decat un derulare lung de pictograme pentru aplicatii, dar le puteti aranja si in dosare daca doriti sa va mentineti telefonul organizat.
Software-ul Samsung Galaxy A51 arata ca cel al unui Samsung de top, dar nu se simte la fel. Exista mult mai mult intarziere aici, aplicatiile dureaza mai mult sa se incarce si exista cateva pauze pe care am fost putin surprinsi sa le vedem intr-un telefon la pret.
Animatiile de tranzitie balbaie ocazional si, uneori, tastatura dureaza un moment sa apara cand atingeti o caseta de text. Oppo Reno 2Z si Moto G8 Plus sunt mai fine.
Aceasta incetinire nu este enervanta. Este minora. Dar este un memento inevitabil ca acesta nu este un telefon de top, iar performanta generala apartine clasei de mai jos.
Factorul de intarziere merita luat in considerare daca intentionati sa cumparati direct Samsung Galaxy A51 ca o modalitate de a economisi bani pe contracte scumpe, dupa ani de zile pe banda de alergare de upgrade Android.
Performanta
- Chipset Samsung Exynos 9611
- 4 GB de RAM
- 128 GB de stocare
Deci, de ce Samsung Galaxy A51 incetineste? Un astfel de decalaj poate fi cauzat de software-ul suboptimizat, care poate fi remediat intr-o actualizare. Dar se poate datora si chipset-ului sau RAM.
Samsung Galaxy A51 are un procesor Exynos 9611, nu tipul Qualcomm Snapdragon pe care tindem sa il favorizam. Este similar din punct de vedere tehnic cu Snapdragon 665 folosit in Motorola Moto G8.
Exista patru nuclee Cortex A73 tactate la 2,3 GHz si patru nuclee Cortex A53 cu putere redusa la 1,7 GHz. Este acelasi aranjament dual-cluster vazut in aproape fiecare telefon la pret. Si castiga telefonului 1.288 de puncte in Geekbench 5, foarte asemanator cu Huawei P30 Lite , Motorola Moto G8 si Motorola One Action si Google Pixel 3a.
GPU-ul este un Mali-G72 triple-core, care ofera din nou o putere grafica foarte similara cu cipurile grafice Adreno 610 si 612 utilizate in alternativele alimentate de Qualcomm.
Testul nostru Samsung Galaxy A51 are 4 GB de RAM. Ar trebui sa fie suficient pentru a mentine Android rapid, lasand utilizarea unui chipset Exynos drept cea mai evidenta legatura slaba hardware aici. Astazi, rareori sunt la fel de bune ca chipset-urile Qualcomm Snapdragon cu cele mai apropiate specificatii.
Jocuri
Performanta jocurilor este mixta, dar in general solida
Difuzor mono dar calitate rezonabila
Performanta Samsung Galaxy A51 cu jocurile care utilizeaza standardul grafic Vulkan pare destul de slaba. Trebuie sa rulati Ark: Survival Evolved la o grafica scazuta si o rezolutie redusa pentru a-l ajunge la o stare de redare, cu sacrificii vizuale mai mari decat un telefon alimentat cu Snapdragon cu un GPU care ar trebui sa fie la fel de capabil.
Alte jocuri tind sa se descurce mult mai bine. PUBG ruleaza perfect cu grafica „HD” si anti-aliasing activate. Call of Duty: si mobilul este usor.
Cu majoritatea titlurilor obtii o experienta destul de apropiata de cea a unui telefon mai scump, ceea ce este o dulce consolare dupa problemele generale de performanta. Ecranul lui Samsung Galaxy A51 face ca jocurile sa arate grozav. Dar exista o multime de concurenta alimentata de Snapdragon la pret si par sa ofere rezultate mai consistente.
Calitatea difuzoarelor este corecta. Exista un singur driver in partea de jos, unul cu volum maxim solid. Inaltele sunt putin abrazive la maxim si, in mod ideal, ne-am dori totusi o matrice stereo.
Durata de viata a bateriei
- baterie de 4.000 mAh
- Incarcator 15W
- Durata de viata a bateriei de o zi
Galaxy A51 are o baterie de 4.000 mAh, o capacitate la fel de mica pe cat ne simtim confortabil intr-un telefon cu ecran de 6,5 inch.
Longevitatea sa este rezonabila, daca nimic mai mult. Nu a trebuit in mod regulat sa reincarcam Samsung Galaxy A51 dupa-amiaza doar pentru a ne asigura ca ajunge la stingerea luminii, dar de obicei ramanem cu putina incarcare pana seara tarziu.
De asemenea, am testat cat de mult consuma bateria redarea video la luminozitate maxima. Aici Samsung A51 beneficiaza de un panou OLED eficient.
La prima noastra incercare, un videoclip de 90 de minute a luat doar 6% din reducerea nivelului de incarcare: un rezultat excelent.
Cu toate acestea, acest telefon isi mentine raportarea nivelului de incarcare „100%” de ceva timp. La o a doua incercare, cu nivelul bateriei pornind sub plin, a pierdut 10%. De asemenea, am reluat testul in conditii luminoase pentru ca Samsung Galaxy A51 sa utilizeze modul de luminozitate sporita. A pierdut incarcarea cu 13% la luminozitatea maxima. Toate aceste rezultate sunt bune, sugerand ca orice deficienta a bateriei nu se datoreaza afisajului.
Samsung A51 vine cu un incarcator rapid, unul inferior de 15W. Viteza de incarcare nu este aproape de standardul de aur „50% in 30 de minute”. O incarcare de 30 de minute de la gol a dus telefonul la 31% baterie, iar o incarcare completa va dura aproximativ doua ore.
Telefonul nu suporta incarcare wireless, dar am fi surprinsi daca ar fi facut-o la pret. Tindeti sa vedeti suport pentru incarcare wireless doar in telefoanele mai scumpe.
Verdict
Extractiile Samsung Galaxy A51 sunt similare cu cele ale altor Samsung cu pret mediu. Ecranul sau OLED este colorat, contrastul este foarte ridicat, iar software-ul Samsung arata bine.
Brandul Samsung nu a parut niciodata mai puternic in randul Androidilor, acum ca este mai probabil sa recomandam un telefon Oppo decat unul produs de Sony, HTC sau Huawei.
O parte importanta a A51 este sub medie la pret, totusi: performanta. Galaxy A51 face ca Androidul sa se simta putin lent, mai mult decat discrepanta obisnuita de incarcare a aplicatiei intre un telefon bun, accesibil si unul de top.
Alte parti ale telefonului sunt solide. Si plangerile cu privire la performanta camerei in conditii de lumina scazuta, oportunismul matricei „quad-camera” neregulate si luminozitatea ecranului mai mica decat cea de varf se aplica la majoritatea la pret. Totusi, ca Samsung Galaxy A51 functioneaza mai mult ca un telefon de la nivelul de mai jos este greu de uitat.
Pentru cine este acest telefon?
Samsung Galaxy A51 este pentru cei care cauta un telefon relativ accesibil, care prefera sa detina un Samsung decat un Android de la Motorola, Oppo sau Xiaomi.
Companiile respective tind sa ofere putin mai mult pentru banii tai, dar atractia seriei Samsung Galaxy este puternica.
Ar trebui sa-l cumperi?
Acest telefon nu este unul dintre preferatele noastre la pret, in mare parte din cauza performantei sale generale defectuoase. Se simte putin prea lent zi de zi la pret, chiar daca poate rula perfect cele mai populare jocuri 3D.
Unele alternative ofera, de asemenea, o viata mai buna a bateriei, cum ar fi Oppo A5 2020. Ar fi bine sa apreciati punctele forte ale Samsung inainte de a cumpara un Galaxy A51. Acestea includ un ecran OLED bogat si o interfata Android frumos.