Ezitati sa fiti legat de un contract telefonic indelungat, dar nu va place ideea de a cheltui o tona de bani in avans? Cumpararea unui telefon second hand sau reconditionat ar putea fi o miscare buna.
Odata cu vanzarile de smartphone-uri in scadere in Romania si progresele tehnologice dintre modele din ce in ce mai mici in fiecare an, multi consumatori incep sa intoarca spatele ciclului conventional de actualizare a smarphone-urilor, optand pentru telefoane second hand.
Luati in considerare preturile telefoanelor moderne si nu este dificil sa vedeti de ce. Unele dintre cele mai recente modele costa peste 5000 de lei, dar de ce sa platiti pentru un dispozitiv nou care nu va ofera o multime de avantaje fata de telefonul dvs. actual?
Cumpararea unui telefon second hand ar putea fi o optiune buna (arunca un ochi pe site-ul celor de la flip.ro), dar este important sa intelegeti de unde sa incepeti – si sa luati in considerare aspecte precum securitatea. Nu stii inca ce sa cauti? Gasiti un smartphone potrivit pentru dvs. cu recenziile noastre despre cele mai bune telefoane mobile sau telefoane 5G.
DE CE NOI: JICO petrece mii de ore examinand, intervievand experti si testand produse de la magazine online din Romania pentru a ajuta consumatorii sa cumpere informat. Afla mai multe »
Urmaresc recomandarile noastre
Unul dintre cele mai importante lucruri de luat in considerare atunci cand cumparati un telefon second-hand sau reconditionat este securitatea. iPhone-urile tind sa primeasca actualizari de securitate de la producator timp de 5-6 ani de la lansare, telefoanele Android 2-3 ani, desi exista cateva exceptii.
Daca un telefon nu mai primeste actualizari de securitate, va fi mai vulnerabil la atacurile hackerilor. Semnalam in mod clar in recenziile noastre despre telefoane mobile daca telefoanele nu mai sunt actualizate. Daca detineti deja un telefon care nu mai primeste actualizari sau doriti sa cititi mai multe despre riscuri si despre cum sa le atenuati, cititi ghidul nostru de securitate a telefonului mobil.
Poate fi usor sa confundam cele doua, dar trebuie facute distinctii cheie, fiecare avand propriul sau set de argumente pro si contra.
Unii vanzatori de smartphone-uri uzate au un sistem de notare pentru a ajuta potentialii cumparatori sa stie la ce nivel de calitate sa se astepte de la telefon. Desi variaza intre comercianti, iata o prezentare generala a ceea ce va puteti astepta:
Telefonul este intr-o stare vizibila impecabila, fara zgarieturi sau urme pe carcasa exterioara. Va veni in cutia sa originala si (cel mai probabil) cu toate accesoriile sale originale. Acest lucru este cat se poate de aproape de a cumpara un telefon nou si va costa aproape la fel de mult.
Telefonul este vizibil utilizat, dar orice deteriorare este pur estetica (deci nu exista fisuri pe ecran sau butoane rupte). Va veni totusi in cutia sa originala si va avea probabil si accesoriile originale. Ar putea fi intre 50 si 200 lei mai ieftin decat un telefon de gradul A (acelasi model).
Uzura acestuia va fi mai mare decat gradul B, dar va fi in continuare in stare completa de functionare – din nou, asta inseamna inca un ecran intact. Este posibil sa nu-l primiti in cutia originala si, eventual, nu va avea nici accesoriile sale insotitoare. Probabil va avea un pret intre 50 si 200 lei mai ieftin decat o versiune de gradul B a aceluiasi dispozitiv.
Veti vedea multe dintre acestea pe site-uri de licitatii online, cum ar fi OLX – este de la sine inteles, dar probabil ar trebui evitate. Orice telefon care nu functioneaza asa cum se intentioneaza nu poate fi clasificat, iar majoritatea oamenilor vor incerca pur si simplu sa le vanda pentru piese sau cuiva fericit sa puna timpul si banii in restaurarea lor.
Chiar si avand in vedere aceste note, este important sa intelegeti exact ce cumparati, un telefon second-hand sau reconditionat. Cautati detalii suplimentare despre o lista de produse, astfel incat sa intelegeti detaliile despre eventualele probleme pe care le poate avea un telefon.
Unul dintre avantajele de a cumpara un telefon nou, fie direct, fie pe baza de contract, este ca primiti atat garantia retailerului, cat si a producatorului ca standard. Cand cumparati la mana a doua sau reconditionat, lucrurile pot functiona putin diferit.
Daca cumparati un telefon second-hand sau reconditionat de la un comerciant cu amanuntul (cum ar fi Apple sau Flip.ro), drepturile dvs. de consumatori sunt foarte asemanatoare cu garantia unui telefon nou.
Veti primi orice fel de garantie oferita de comerciant cu amanuntul. Aveti in continuare dreptul de 30 de zile sa respingeti daca telefonul nu este asa cum este descris, adecvat scopului sau de o calitate satisfacatoare. Daca descoperiti o eroare in primele sase luni, revine comerciantului cu amanuntul sa demonstreze ca nu a fost acolo la punctul de vanzare.
De asemenea, este posibil sa fiti acoperit de garantia producatorului, chiar daca nu sunteti proprietarul initial. Garantiile producatorului nu se reinnoiesc atunci cand articolul schimba mana.
Cumpararea de la un vanzator privat (asa cum ati face pe OLX, de exemplu) va lasa mai putin protejat. Garantia producatorului se aplica in continuare, ca mai sus, dar drepturile dumneavoastra de consum sunt usor diferite.
Articolul pe care il primiti trebuie sa fie in continuare cel descris de vanzator – asa ca un receptor listat ca „nou”, de exemplu, trebuie sa fie cu adevarat neutilizat. Vanzatorul nu trebuie sa dezvaluie erorile, dar nici nu le este permis sa le denatureze. Acest lucru creeaza o linie fina: un telefon care nu porneste nu poate fi listat ca „functional”, dar nici nu trebuie sa fie listat ca „nu functioneaza”. Asigurati-va intotdeauna ca puneti intrebari vanzatorului daca aveti indoieli.
Exista o multime de modalitati de a obtine un pret de oferta la urmatorul telefon fara a fi nevoie sa va asumati riscuri sau sa compromiteti calitatea. Iata cateva locuri de luat in considerare inainte de a efectua o achizitie:
In plus fata de acestea, majoritatea retelelor de telefonie mobila din Romania vor avea oferte si pentru telefoane reconditionate – desi veti fi legat de un contract cu reteaua respectiva.
Este posibil sa aveti mai putine probleme daca respectati distribuitorii de telefoane de renume decat sa cumparati de la o persoana fizica, dar este totusi important sa faceti cercetarile cu atentie. Pe langa problemele de securitate mentionate mai sus, iata cateva alte probleme de care trebuie sa aveti grija:
JICO este locul unde testam, examinam si prezentam recenzii pentru produse din diverse industrii pentru a ajuta consumatorii sa cumpere informat.