cat consuma un frigider

Cat consuma un frigider: Calcul Kw/h

Cat de mult este factura lunara de electricitate a frigiderului va depinde de mai multi factori, cum ar fi dimensiunea frigiderului, clasa energetica a frigiderului, setarea temperaturii la frigider, cantitatea de alimente care trebuie racita de la temperatura camerei la temperatura rece din interiorul congelatorului sau frigiderului.

Alti factori care influenteza consumul: temperatura camerei in care este pastrat frigiderul, de cate ori usa frigiderului este deschisa si inchisa deoarece de fiecare data cand usa frigiderului este deschisa si inchisa, aerul rece din interiorul frigiderului se pierde si este inlocuit cu aer cald, cat de plin este frigiderul deoarece intr-un frigider plin va avea mai putin volum de schimb de aer decat un frigider gol etc.

Daca doriti sa stiti exact cata energie electrica foloseste frigiderul dvs. intr-o luna, atunci va trebui sa monitorizati cu exactitate consumul de electricitate al frigiderului. In partea de jos a acestei pagini va oferim un sfat despre cum sa stiti exact cat consuma un frigider si cum sa alegeti o lada frigorifica buna sau un frigider pe masura asteptarilor dvs. Factura lunara de energie electrica va fi mai mica daca urmati sfaturile de mai jos pentru a reduce consumul de energie electrica a frigiderului.

Ca un ghid aproximativ, va oferim mai jos consumul lunar aproximativ de energie electrica pentru diferite dimensiuni ale frigiderelor. Acesta poate fi influentat atat de marca producatoare cat si de dimensiunea congelatorului in cazul combinelor frigorifice.

Consumul aproximativ de energie electrica pentru frigidere de diferite dimensiuni

Clasa energeticaCapacitate totala / litriConsum energetic annual / KWh
De la A++ pana la E200L-250L170 KWh – 230 KWh
De la A++ pana la E250L- 300L220 KWh – 260 KWh
De la A++ pana la E300L – 400L250 KWh – 295 KWh
De la A++ pana la E400L – 500L280 KWh – 310 KWh
De la A++ pana la EPeste 500L280 KWh – 325 KWh
Tabel consum energetic frigidere

Cum sa reduceti consumul de energie electrica a frigiderului

Daca exista o crestere brusca a facturii de energie electrica, atunci frigiderul devine unul dintre principalii suspecti pentru cauzarea cresterii facturii la electricitate. Multi nu sunt siguri cat consuma un frigider pe luna si nici cat costa electricitatea frigiderului.

Cum sa va dati seama daca frigiderul foloseste prea multa electricitate

Sfatul nostru pentru cel mai simplu mod de a sti exact cata energie electrica foloseste frigiderul tau este sa verifici diferenta dintre citirile contorului tau electric cu frigiderul mentinut timp de 3 ore. Apoi tineti frigiderul oprit si scoateti stecherul frigiderului din priza. Apoi verificati diferenta in contorul electric pentru urmatoarele 3 ore. Puteti calcula apoi unitatile electrice folosite de frigider timp de 3 ore si din acestea consumul electric orar sau lunar al frigiderului. In timpul perioadei de testare, utilizarea tuturor celorlalte echipamente electrice ar trebui sa ramana aceeasi fara a porni sau opri nimic altceva.

Dintr-un astfel de test va puteti face o idee aproximativa a consumului zilnic sau lunar de electricitate de catre frigider. Din aceasta vei sti cu siguranta daca frigiderul este cauza facturii mari la electricitate.

Cum sa economisesti energie electrica folosita de frigider

Aici va vom oferi cateva sfaturi despre cum sa folositi frigiderul pentru a economisi energie electrica, care, in plus, va face si frigiderul sa reziste mai mult.

Consumul de electricitate al frigiderelor variaza foarte mult, in functie de mai multi factori, asa cum este explicat aici. Avem mai jos cateva sfaturi despre cum sa utilizati eficient frigiderul pentru a reduce consumul de energie electrica de catre frigidere. Daca urmati acest ghid privind utilizarea corecta a unui frigider, atunci costul consumului de energie electrica a frigiderului dumneavoastra pe luna va fi redus.

sfaturi consum energetic frigider
Cat consuma un frigider: Sfaturi

Sfaturi pentru a economisi energie electrica

1. Ventilatie mai buna in spatele frigiderului

Bateriile compresorului si condensatorului unui frigider sunt de obicei in partea din spate a frigiderului. Unii il pot avea chiar in partea de jos a frigiderului. Aceste piese se incalzesc, iar daca nu exista suficienta circulatie a aerului pentru a raci aceste componente, atunci compresorul trebuie sa lucreze mai mult si sa consume mai multa energie electrica. Deci, pentru a reduce consumul de energie al frigiderului, asigurati-va ca exista un spatiu de minim 10 cm in spatele frigiderului.

2. Pastrarea curata a bateriei condensatorului frigiderului

Praful si panzele de paianjen de pe serpentina condensatorului din spatele frigiderului reduce eficienta transferului de caldura si duce la un consum de energie electrica crescut. Prin urmare, pentru a reduce consumul de energie electrica al frigiderului, curatati partea din spate a frigiderului cel putin o data la patru luni. Unele frigidere pot avea serpentinele condensatorului in partea de jos a frigiderului. Curatarea se poate face cu un aspirator sau cu o suflanta de aer.

3. Nu puneti niciodata alimente fierbinti in frigider

Ori de cate ori alimentele sunt plasate intr-un frigider, acesta trebuie sa fie racit, iar acesta are nevoie de electricitate. Pentru a reduce sarcina termica, asigurati-va ca alimentele introduse in frigider sunt cat mai reci. Nu puneti niciodata lucruri fierbinti in frigider, materialul fierbinte trebuie lasat sa se raceasca la temperatura camerei inainte de a fi introdus in frigider.

4. Setati temperatura termostatului frigiderului la setarea recomandata de producator

Cu cat temperatura termostatului unui frigider este setata mai rece, cu atat frigiderul trebuie sa functioneze pentru a atinge acea temperatura mai scazuta. Cadranul termostatului unui frigider are un marcaj recomandat de producator pentru a afisa setarea ideala a termostatului, incercati sa nu setati termostatul sub acesta.

5. Evitati deschiderea usii frigiderului de prea multe ori.

De fiecare data cand usa frigiderului este deschisa, acesta isi pierde putin frigul din interiorul frigiderului. Deci compresorul trebuie sa functioneze pentru a compensa aceasta pierdere de frig de la frigider. De asemenea, de fiecare data cand usa unui frigider este deschisa, aerul umed din exterior intra in frigider si acest lucru duce la inghet in frigider. Cu cat usa este deschisa de mai multe ori sau, cu cat este mentinuta mai mult timp deschisa, cu atat va fi mai mare factura la electricitate.

5. Cumparati frigider de dimensiunea potrivita

Un frigider de capacitate mai mare inseamna o factura lunara mai mare la electricitate. Un frigider mai mare, cu un rating mai mare de stele, poate consuma mai putina energie decat urmatorul frigider mai mic, cu un rating mai mic de stele. Puteti selecta modele de frigidere cu economie de energie cautand frigidere de 5 stele sau urmatoarele cele mai bune frigidere de 4 stele.

Majoritatea selecteaza un frigider doar masurand spatiul disponibil pentru un frigider si cumpara cel mai mare frigider care se va potrivi in acel spatiu si in bugetul lor. Aceasta este o modalitate buna de a alege un frigider, dar ar trebui sa luati in considerare si cate persoane sunt in casa. Exista multe sugestii pe net cu privire la capacitatea frigiderului necesara de persoana.

Cum sa stii ce dimensiune sa alegi

Din cercetarile noastre, aceasta este concluzia la care am ajuns cu privire la dimensiunea frigiderului necesara de persoana: per adult 80 litri, per copil sau sugari includ inca 50 litri. Deci, pentru o familie de 2 adulti si 2 copii, un frigider de dimensiune ideala ar fi de 250 de litri. Asa ca mergeti la un frigider de la  250 la 300 de litri. Aceste masuratori sunt pentru conditii idealiste. Daca, de exemplu, doriti sa economisiti bani cumparand mai multe alimente atunci cand sunt disponibile la oferta si sa le stocati in frigider, atunci alegeti cea mai mare pe care va puteti permite.

Oprirea frigiderului peste noapte economiseste energie electrica?

Oprirea frigiderului peste noapte nu economiseste consumul de energie electrica de catre frigider, deoarece alimentele din frigider se vor incalzi in timpul noptii, iar frigiderul va trebui sa munceasca mai mult pentru a se raci in dimineata urmatoare si astfel consumand orice energie electrica pe care a economisit in timpul noptii.

De asemenea, se mai poate observa ca frigiderul consuma foarte putina energie in timpul noptii, deoarece usile nu se deschid in timpul noptii. Oprirea si pornirea frigiderului des nu este bine. Cat timp poate fi oprit un frigider depinde de alimentele pe care le aveti in frigider, daca nu este nimic in frigider, atunci acesta poate fi oprit in siguranta pentru o perioada de timp.

De ce trebuie sa dezghetati un frigider

Motivul pentru care dezghetati un frigider in mod regulat este ca inghetul si gheata care se formeaza pe suprafata serpentinelor de racire a frigiderului congelator impiedica transferul de caldura de la frigider la serpentinele sale de racire. Inghetul si gheata sunt buni izolatori si, daca se lasa sa se acumuleze, vor duce la un consum mai mare de energie al frigiderului. Nu lasati sa se acumuleze prea mult inghet pe serpentinele congelatorului de la frigiderele Direct cool.

In frigiderele no frost, serpentinele de racire nu sunt vizibile, dar si ele au o serpentina de racire in jurul careia aerul este suflat de un ventilator, iar acest aer circula in frigider pentru a-l raci. Inghetul sau gheata se formeaza si pe serpentinele de racire ale unui frigider fara inghet. Aceasta acumulare de inghet previne transferul de caldura, facand frigiderul sa consume mai multa energie electrica.

Pentru a scapa de gheata in frigiderele fara inghet, acestea au un element de incalzire care inconjoara serpentinele de racire care se aprind cu un temporizator, de obicei la fiecare 4 pana la 6 ore. Cat timp ramane incalzitorul depinde de gheata acumulata pe serpentinele de racire.

Daca se formeaza mai putina gheata, atunci elementul de incalzire trebuie sa functioneze pentru un timp mai scurt. Bateriile de incalzire consuma destul de multa energie electrica. Deci, pentru a economisi consumul de energie electrica de catre un frigider, trebuie sa ne asiguram ca exista mai putina gheata pe serpentinele de racire. Cum sa preveniti inghetul intr-un frigider este explicat mai jos.

Cum sa preveniti acumularea de inghet sau gheata intr-un frigider

Vaporii de apa din interiorul frigiderului provoaca acumularea de gheata sau inghet pe suprafata serpentinei de racire a unui frigider. Pentru a reduce vaporii de apa intr-un frigider, pastrati intotdeauna alimentele si apa in recipiente inchise sau infasurati alimentele cu folie alimentara. Orice aliment expus se usuca intr-un frigider, chiar daca este aliment congelat. Poate ca ati auzit de „uscarea prin congelare”, un proces industrial pentru uscarea articolelor precum mazarea verde. Apa din alimentele congelate se sublimeaza – adica gheata devine direct vapori de apa gazoasa fara faza lichida intermediara a apei. Deci, chiar si in congelator, toate alimentele trebuie sa fie in recipiente sigilate sau invelite cu folie alimentara.

Evaluarea in clasa energetica si consumul de energie al unui frigider

Un frigider cu un rating mai mare la clasa energetica economiseste energie electrica, avand cele mai noi compresoare, cu un consum redus de energie, cum ar fi compresoarele inverter . Frigiderele cu clasa A+ sau chiar A+++ vor avea o izolare mai buna pentru a preveni intrarea caldurii din exteriorul frigiderului. Unul dintre punctele majore de castig de caldura intr-un frigider este prin garniturile usilor frigiderului. Frigiderele din aceasta clasa vor avea garnituri mult mai bune pentru usi.

Cum sa estimati costul anual de energie electrica al frigiderului dvs

Daca va intrebati vreodata „cata energie electrica foloseste frigiderul meu?”, va puteti da seama si de costurile lunare daca determinati consumul de energie al frigiderului in wati. Din 1980, producatorii de aparate au fost obligati sa participe la programul Energy Guide. Acele etichete pe care le vedeti pe fiecare aparat vandut in magazine sunt concepute pentru a facilita cumparatorilor sa estimeze costurile consumului de energie electrica inainte de a decide ce sa cumpere.

Veti obtine o estimare mai buna verificand tariful exact de energie electrica pe factura si inmultind-o cu totalul kWh pe care il gasiti pe eticheta Ghidului energetic. Pentru a vedea costul lunar estimat, impartiti doar la 12. Consumul de energie al frigiderului ar trebui sa arate foarte putine variatii de la o luna la luna, deoarece functioneaza 24 de ore pe zi.

Avantajul de a cumpara un frigider online

Cumpararea online a frigiderelor, masinilor de spalat rufe, masinilor de spalat vase si a altor electrocasnice majore de bucatarie este acum cea mai buna optiune si in Romania, la fel ca in SUA si in alte tari avansate. Exista mai multe avantaje de a cumpara online. In primul rand, obtineti preturi in oferte imbatabile. In al doilea rand, obtineti produse noi si autentice. Alte beneficii includ platile fara dobanda oferite de companiile de acordare electrocasnice in rate, precum si posibilitatea de a returna produsul pentru o rambursare completa daca nu sunteti multumit etc.

Este frustrant sa crezi ca nu poti face mare lucru cu privire la costurile cu electricitatea frigiderului tau. Nu poti trai fara unul si nu il poti opri. Insa daca frigiderul tau este model vechi, s-ar putea ca unul nou sa se achite de la sine in doar cativa ani printr-o reducere a facturii de energie electrica. Si chiar daca aveti deja un model mai nou, exista inca cateva ajustari care va pot ajuta sa il faceti cat mai eficient.

Cata energie electrica foloseste frigiderul meu?

S-ar putea sa va surprinda sa aflati ca, in timp ce frigiderele par sa consume multa energie pentru ca sunt mereu pornite, ele folosesc mai putin decat alte aparate electrice principale, cum ar fi un aparat de aer conditionat sau un incalzitor de apa.

De exemplu, daca aveti un frigider cu un congelator superior din anii 1980 cu o capacitate de 350 litri, este probabil sa utilizati in jur de 1500 kWh pe an. Daca platiti 1 leu pentru electricitate per kWh, inseamna ca numai frigiderul invechit va costa aproximativ 125 lei pe luna.

Un frigider din epoca moderna, clasificat A++, prin comparatie, ar putea folosi doar 250 kWh anual. La acelasi pret de 1 leu pe kWh, inseamna aproximativ 21 lei pe luna, ceea ce inseamna ca te uiti la economii anuale de 1248 lei prin aruncarea vechiului frigider in favoarea unuia nou.

Sfaturi pentru economisirea energiei pentru frigiderul dvs

S-ar putea sa reusiti sa faceti un salt urias in eficienta energetica trecand la un frigider modern, dar exista o multime de trucuri gratuite si ieftine pe care le puteti folosi pentru a obtine putin mai mult din frigiderul pe care il detineti deja:

Mai multe sfaturi pentru a economisi energia frigiderului

  • Asezati-l departe de caldura. Frigiderul trebuie pastrat intr-un loc racoros, ferit de surse de caldura, cum ar fi soarele sau cuptorul. Aerul fierbinte din jurul frigiderelor este deja fierbinte. Asigurati-va ca frigiderele au o buna ventilatie. Multe frigidere sunt indesate intre dulapurile de perete, ceea ce poate creste consumul de energie al frigiderului.
  • Folositi-l in viteza. Evitati sa lasati usa frigiderului deschisa pentru a reduce risipa de energie. Cand usa este deschisa, compresorul se activeaza si creste consumul de energie al frigiderului. Incercati sa luati articolele de care aveti nevoie imediat din frigider si apoi inchideti usa cat mai repede posibil. Compresorul va lucra mai mult pentru a mentine temperaturile scazute daca usa frigiderului este deschisa sau lasata deschisa frecvent.
  • Setati temperatura corecta. Reglati temperatura. Un frigider sau congelator setat la temperaturi foarte scazute poate duce la multa risipa de energie. Ar trebui sa setati termostatele la temperatura ideala pentru frigider sau congelator, care este de 2 grade Celsius la frigider si -15 grade Celsius la congelator. In special, congelatoarele sunt adesea prea reci. Pentru a va verifica setarile si a face ajustari, utilizati un termometru.
  • Curatati-l in mod regulat. Va puteti face o favoare adaugand o curatare de rutina la frigider o data la trei luni. Puteti departa frigiderul de langa perete pentru a curata serpentinele. Placa de deasupra frigiderului poate fi indepartata si spalata. Frigiderul dumneavoastra va necesita mai putina energie pentru a functiona daca poate respira usor.
  • Numai mancare rece si nu prea indesat. Pentru a salva frigiderul de la arderea compresorului, raceste-ti resturile. Frigiderul trebuie folosit doar pentru alimente reci sau la temperatura camerei. Un frigider gol va necesita mai multa putere de racire decat unul care este aprovizionat corespunzator. Acest lucru se datoreaza faptului ca compresorul trebuie sa inlocuiasca mai mult din aer „rece” cu aer cald de fiecare data cand este deschis. Pentru a va asigura ca congelatorul nu trebuie sa functioneze suplimentar pentru a raci spatiile goale, pastrati-l cel putin trei sferturi plin.
  • Esti dispus sa cheltuiesti putin? Inlocuiti Garniturile (Chederele de la usi). Din frigiderul dumneavoastra nu trebuie sa iasa aer rece. Aceasta ar putea fi o risipa costisitoare de energie. Merita sa inlocuiti garniturile de cauciuc din congelator si frigider daca nu pastreaza aerul rece.

Intrebari frecvente

  • Poate un frigider sa ridice factura la electricitate?

Frigiderele consuma foarte multe costuri cu electricitatea. Ei sunt cei mai mari consumatori de energie din majoritatea caselor dupa sistemele de racire, incalzire si apa calda. Exista multe modalitati de a economisi mai multa energie, chiar daca frigiderul este folosit mult. Puteti economisi multi bani folosind frigiderul in mod eficient.

  • Putem rula frigiderul pe invertor?

Frigiderele cu inverter functioneaza intr-un mod complet diferit fata de frigiderele traditionale. Aceste frigidere au compresoare cu viteza variabila care pot functiona la viteze de pana la 4300 rpm.

Concluzie

Frigiderele eficiente energetic sunt noua normalitate. Puteti face frigiderul sa reziste mai mult invatand cum sa folositi consumul de energie in wati.

In secolul al XX-lea, era destul de usor sa faci o estimare a consumului de energie al frigiderului, deoarece frigiderele nu se schimbau prea mult de la an la an. Dar eficienta energetica a frigiderelor a progresat rapid in ultimele doua decenii, iar majoritatea modelelor de astazi folosesc  25% sau mai putin  din energia consumata de frigiderele din anii 1980.

Deoarece, uneori, frigiderele pot continua sa functioneze timp de zeci de ani, exista tot felul de frigidere in bucatariile de astazi – de la vechiul ,, Fram” consumator de energie pana la minunile moderne ale eficientei. Deci, daca sunteti curios despre cat cheltuiti pentru consumul de energie electrica al frigiderului, unul dintre cele mai mari indicii este data de fabricatie.

Staff Editorial

JICO este locul unde testam, examinam si prezentam recenzii pentru produse din diverse industrii pentru a ajuta consumatorii sa cumpere informat.

Te-ar putea interesa