cat consuma un aer conditionat

Cat consuma un aer conditionat: Calcul Kw/h

Aparatele de aer conditionat sunt echipamente esentiale in majoritatea gospodariilor. Ele circula aer rece in toata casa pentru a mentine o temperatura confortabila in lunile calde. Intrebarea care persista in mintea multor oameni oricand se gandesc la instalarea unui AC este consumul de energie al unitatii.

Sa va faceti o idee despre cat de multa energie foloseste un AC in conditii normale va va ajuta sa va planificati bugetul. Iata o piesa detaliata pentru a va ghida.

Cum sa urmariti consumul de wati a aparatului de aer conditionat

Exista cateva moduri de a urmari consumul de wati a aparatului de aer conditionat. Daca aveti un contor electric inteligent, puteti urmari numerele in timpul unui ciclu de racire. Aceasta va va arata cati wati foloseste sistemul pe minut. De asemenea, puteti utiliza un termostat inteligent si puteti descarca aplicatia corespunzatoare.

Aplicatia va ofera o analiza detaliata a consumului de energie electrica a aparatului de aer conditionat, cicluri de racire, eficienta, erori de sistem si multe altele.

De asemenea, puteti compara facturile de energie electrica. De exemplu, uitati-va la factura de energie electrica din aceeasi luna a anului trecut si comparati-o cu aceeasi luna a acestui an. Daca temperaturile medii ale fiecarei luni sunt similare, dar factura de energie electrica este mult mai mare in acest an, ar putea fi din cauza unei cresteri a tarifului electric sau a unei pierderi de eficienta a sistemului de racire.

Cat consuma un aer conditionat?

Consumul de energie variaza in functie de diferiti factori. In medie, o unitate centrala de aer conditionat poate folosi aproximativ 3.000 de wati pe ora in zilele mai calde. Cand porniti aparatul de aer conditionat in modul numai cu ventilator, acesta consuma aproximativ 750 de wati in fiecare ora. Unitatile mari, portabile de AC pot consuma aproximativ 4.100 de wati pe ora, in timp ce aparatele de aer conditionat de dimensiuni medii folosesc aproximativ 2.900 de wati pe ora.

Cum se calculeaza consumul de energie al unui AC

Puteti calcula nivelul de consum de energie al unui AC folosind informatiile de pe eticheta. Verificati eticheta de economisire a energiei pentru rata anuala de consum de energie al sistemului. De cele mai multe ori, aceste informatii sunt prezentate de obicei sub forma de kilowati.

Retineti ca 1 kilowatt este egal cu 1.000 de wati. Daca o unitate consuma 60 de wati pe ora si functioneaza timp de 60 de ore, atunci rata de consum de energie va fi de 60 de wati x 60 de ore, ceea ce este egal cu 3.600 de wati pe ora, ceea ce este egal cu 3,6 kWh, kilowati-ora de electricitate.

De asemenea, va trebui sa determinati orele de functionare ale AC. Majoritatea AC-urilor functioneaza timp de aproximativ 1.600 de ore anual, adica 4,4 ore zilnic si 132 de ore lunar. Cu toate acestea, aceasta valoare va varia de la o gospodarie la alta.

Asigurati-va ca, cunoasteti si tariful de energie electrica, cat percep furnizorii dvs. pentru un kWh de energie electrica. Daca aveti o unitate de 3.500 de wati pe care o rulati aproximativ 4,4 ore zilnic, ati inmulti cifrele pentru a determina consumul de energie.

AC consuma 3.500 x 4,4, ceea ce inseamna 15.400 wati-ora, adica 15,4 kWh. Este de remarcat faptul ca aparatele de aer conditionat nu functioneaza continuu ore in sir. Prin urmare, calcularea puterii pe ora va va oferi un numar artificial ridicat.

Majoritatea unitatilor vor functiona pe un ciclu de 15 minute de doua ori pe ora. Deci, consumul real de energie este jumatate din cifra, 15,4 impartit la 2, adica 7,7 kWh.

cat consuma un aer conditionat factori energie
Cat consuma un aer conditionat: Factori energie

Factori care influenteaza utilizarea energiei electrice a aparatelor de aer conditionat

Exista diverse motive pentru care unele aparate de aer conditionat consuma mai multa energie decat altele. Un model mai vechi foloseste mai multa energie electrica decat cele care utilizeaza tehnologia moderna. De asemenea, daca nu ati intretinut unitatea de mult timp, este posibil sa consumati mai multa energie pentru a mentine temperatura necesara in casa.

Capacitatea aparatelor de aer conditionat determina consumul de energie. Cu cat unitatea este mai mare, cu atat sunt mai mari cerintele de racire si cu atat este mai mare consumul de energie AC. BTU-urile masoara capacitatea unui AC. In medie, veti avea nevoie de 20 BTU pentru fiecare metru patrat.

In plus, tipul de unitate pe care il utilizati va influenta cantitatea de energie consumata. Unitatile de aer conditionat prin conducte folosesc mai multa putere decat sistemele split. Marca afecteaza si consumul de energie. Raportul de eficienta energetica sezoniera, SEER, va va oferi o imagine mai clara asupra ratei de eficienta energetica a unitatii dumneavoastra.

Cu cat SEER este mai mare, cu atat AC este mai eficient din punct de vedere energetic. Un sistem foarte eficient nu va avea nevoie de multa energie electrica pentru a functiona corespunzator. Un AC standard ar trebui sa aiba in jur de 13 pana la 14 SEER. Puteti gasi in continuare modele cu un rating SEER de pana la 25.

Temperatura din regiunea dumneavoastra va afecta, de asemenea, consumul de energie al unui AC. Este nevoie de mai multa putere pentru a raci o camera daca temperatura exterioara este prea ridicata. Daca locuiti in zone mai calde, veti avea nevoie de un aparat de aer conditionat mai puternic, ceea ce se traduce printr-o utilizare a puterii mari.

Un alt factor care va afecteaza consumul de curent alternativ este numarul de persoane din casa. De obicei, corpul uman emite multa caldura. Daca se afla mai multi oameni intr-o casa, casa va avea nevoie de un AC mai mare, ceea ce inseamna mai multa putere de consum fara de o casa cu mai putini ocupanti.

In plus, aparatele electrice din casa ta genereaza caldura, crescand temperatura interioara. Astfel, AC va trebui sa lucreze mai mult pentru a raci acelasi volum de aer, ceea ce se traduce intr-un consum mai mare de energie.

cum reduci consumul de energie AC
Cat consuma un aer conditionat: Cum reduci facturile de energie

Cum sa reduceti facturile de energie pentru aer conditionat

Exista mai multe moduri in care puteti reduce consumul de wati ai AC. In primul rand, daca aveti o unitate mai veche, inlocuiti-o cu un model foarte eficient. Inchideti ferestrele si usile in timpul lunilor fierbinti de vara pentru a limita razele solare care va pot face casa inutil de fierbinte. AC va trebui sa lucreze mai mult pentru a asigura o racire adecvata, ceea ce duce la un consum mare de energie.

Setarile de temperatura si cat timp functioneaza unitatea dvs. vor afecta, de asemenea, consumul de energie. Majoritatea proprietarilor isi racesc casele sub o temperatura considerata necesara. Setarea AC in jurul valorii de 22 pana la 24 de grade va mentine camerele confortabile pentru a evita supraracirea. Asigurati-va ca setarea unitatii nu este cu mai mult de 8 grade mai mica decat temperatura exterioara.

Evitati sa porniti AC continuu. Opriti-l seara sau in timp ce mergeti la culcare si opriti echipamentul de disipare a caldurii atunci cand nu il utilizati pentru a economisi energie. De asemenea, asigurati-va ca va izolati casa in mod adecvat pentru a preveni scurgerea aerului conditionat prin fisuri.

Daca exista dulapuri in casa ta, tine-le intotdeauna inchise. Cand sunt deschise, ele maresc volumul de aer pe care AC ar trebui sa raceasca, rezultand un consum inutil de energie. Curatati sau inlocuiti frecvent filtrele de AC. Un filtru infundat restrictioneaza fluxul de aer, ceea ce tensioneaza unitatea, ceea ce duce la un consum mai mare de energie.

Asigurati-va, de asemenea, ca alegeti un AC potrivit pentru dimensiunea casei dvs. Daca cumparati un sistem subdimensionat, acesta va trebui sa lucreze extrem de mult pentru a va satisface nevoile de racire. O unitate supradimensionata iti va raci casa mai repede, dar are ca rezultat un consum mai mare de energie datorita capacitatii crescute.

Te-ar putea interesa:

Concluzie

Desi unii oameni ar putea considera ca functionarea unui AC este destul de costisitoare, exista astazi pe piata diverse modele eficiente care nu consuma atat de multa energie ca unitatile mai vechi de AC. Este o investitie demna, mai ales pentru persoanele care locuiesc in zone arzatoare, deoarece aerul conditionat face temperaturile mai suportabile.

Inainte de a cumpara un AC, este o idee buna sa discutati mai intai cu un profesionist. Ei va vor evalua nevoile de racire pentru a va ajuta sa alegeti o unitate potrivita. Cel mai bine este sa lasati sarcina de instalare in seama unui profesionist pentru a va asigura ca AC functioneaza la capacitate optima.

Daca aveti nevoie de asistenta profesionala cu AC, puteti oricand sa consultati pagina eMag de aere conditionate, unde puteti opta de asemenea de serviciul de instalare.

Staff Editorial

JICO este locul unde testam, examinam si prezentam recenzii pentru produse din diverse industrii pentru a ajuta consumatorii sa cumpere informat.

Te-ar putea interesa