Când cumpărați prin link-uri de pe site-ul nostru, este posibil să câștigăm un comision de afiliat. Afla mai multe »

Cel mai bun procesor

Autor: Autor Verificat Verificat de: Cristi Simion Autor Verificat
Actualizat:
cel mai bun procesor

Daca sunteti in cautarea celui mai bun procesor pentru munca, o mare parte din decizie se rezuma doar la ceea ce este munca dumneavoastra. Majoritatea procesoarelor pot face fata aproape oricarei sarcini de lucru pe care le aruncati asupra lor. Dar procesoarele mai rapide (cu mai multe nuclee si/sau viteze mai mari) suporta sarcini grele in mult mai putin timp, facandu-le procesoare excelente pentru productivitate.

Un procesor care exceleaza la jocuri nu este intotdeauna cel mai bun procesor daca volumul de lucru este concentrat pe productivitate. De fapt, pe masura ce procesoarele cu fire inalt devin tot mai comune, procesoarele pentru jocuri si procesoarele de lucru sunt din ce in ce mai diferite, ceea ce face mai dificila alegerea procesorului pentru dumneavoastra. Asa ca am intocmit o lista de cu cele mai bune procesoarepentru sarcinile comune de productivitate.

Deocamdata, Threadripper Pro 3995WX de la AMD ramane cel mai puternic procesor de lucru de pe piata. Acest procesor cu 64 de nuclee si 128 de thread-uri este destinat direct pietei statiilor de lucru OEM. Acest cip vine inarmat cu opt canale de memorie si 128 de benzi de conectivitate PCIe 4.0. Cu toate acestea, pretul sau ridicat ar putea sa nu merite avantajele de performanta fata de modelele de consum, ceea ce inseamna ca numarul sau mai mare de canale de memorie este principala atractie.

Din fericire, oferta s-a imbunatatit pentru procesoarele calculatoarelor, iar acum puteti gasi majoritatea acestor cipuri la orice magazin, la pretul recomandat sau sub. Cu toate acestea, exista inca zone de aprovizionare redusa, asa ca am inclus si recomandari alternative.

Sfaturi rapide de cumparaturi pentru procesoare

Cand alegeti un procesor care nu este axat pe jocuri, luati in considerare urmatoarele:

  • Cunoasteti aplicatiile pe care le utilizati: daca aplicatiile dumneavoastra profita de un numar superior de nuclee sau de canale de memorie, este posibil sa doriti sa obtineti un cip AMD. Dar daca utilizati aplicatii cu usoare sau doriti cea mai larga gama de software acceptat oficial, Intel tinde sa aiba performante mai bune.
  • Obtineti cea mai recenta generatie: de obicei nu veti economisi mult daca folositi un cip mai vechi si va puteti limita optiunile de upgrade pe viitor.
  • Tineti cont de placa de baza: Cele mai scumpe procesoare necesita placi de baza mai scumpe decat cipurile mai ieftine.

Compară Top Recomandari

Pentru a compara produsele dorite, clic pe imaginea fiecăruia și adaugă oricâte dorești. Apoi, apasă "Compară" pentru a vedea avantajele și dezavantajele pentru a-ți ușura alegerea!

Modele
  • Avantaje
  • Dezavantaje
  • Review
  • Procesor AMD Threadripper 3995WX
    Procesor AMD Threadripper 3995WX
    • Performanta de randare excelenta. Performanta competitiva in aplicatiile accelerate de GPU. Interfata de memorie cu opt canale. 128 de benzi PCIe 4.0. Suport de memorie ECC complet validat.

    • Beneficiaza de o sectiune transversala restransa a sarcinilor de lucru.

    • Citeste review »
  • Procesor AMD Threadripper 3970X
    Procesor AMD Threadripper 3970X
    • Performanta excelenta cu un singur si multithread. Preturi competitive pe baza. Putere eficienta. Lipire cu indiu.

    • Lipsa de compatibilitate inversa.

    • Citeste review »

Cel mai bun procesor: Pareri si recomandari

De ce JICO? La JICO, experții noștri cu peste 10 ani de experiență în domeniu lucrează neobosit pentru a analiza și evalua o gamă largă de produse și servicii. Eforturile noastre sunt menite să te sfătuiască și să te ghideze în descoperirea soluțiilor ideale, potrivite nevoilor și bugetului tău. Vezi cum testăm »

Cel mai bun procesor de ultima generatie
#1

Procesor AMD Threadripper 3995WX

De ce ne place

  • Arhitectura: Zen 2
  • Priza: sTRX4
  • Nuclee/Thread-uri: 64/128
  • Frecventa de baza: 2,7 GHz
  • Frecventa maxima de crestere: 4,2 GHz
  • TDP: 280W

Performanta de randare excelenta. Performanta competitiva in aplicatiile accelerate de GPU. Interfata de memorie cu opt canale. 128 de benzi PCIe 4.0. Suport de memorie ECC complet validat.

Beneficiaza de o sectiune transversala restransa a sarcinilor de lucru.

Review

Intarzierea aparent nesfarsita a Intel in tranzitia la nodul de 10 nm si o noua arhitectura a lasat industria pregatita pentru perturbari. Drept urmare, procesoarele AMD Threadripper 3000 conduc necontestat segmentul superior al pietei HEDT. Threadripper 3990X s-a stabilit drept cel mai bun procesor pentru intreaga piata de consum, dar AMD a adus un model foarte similar, care este proiectat special pentru statiile de lucru.

Threadripper 3995WX de la AMD este liderul incontestabil de pe piata statiilor de lucru, cu 64 de nuclee, 128 de thread-uri si accepta pana la 2 TB de memorie repartizata pe opt canale de memorie, ca sa nu mai vorbim de 128 de benzi de conectivitate PCIe 4.0. AMD.

Threadripper 3995WX alimentat cu Zen 3 este aproape exact ceea ce spune AMD ca este: un procesor foarte specializat care ofera performante incredibile intr-o sectiune transversala ingusta a sarcinilor de lucru, dar la un pret extrem de atractiv, avand in vedere capacitatile sale.

Decizia AMD de a imperechea 64 de nuclee si 128 de fire de executie cu frecvente de amplificare mai mari aduce dividende mari in sarcinile de lucru VFX, animatie 3D si ray tracing cu mai multe performante decat v-ati astepta de la orice solutie comparabila de statie de lucru, ca sa nu mai vorbim chiar de unele servere cu socket dublu. Frecventele de amplificare mai mari ofera performante rapide in aplicatiile de zi cu zi si performante devastatoare in sarcinile de lucru care se scaleaza bine.

Pentru profesionistii care pot beneficia de alocarea masiva de nuclee si thread-uri ale modelului 3995WX, merita fiecare banut. Daca sunteti in cautarea unui model mai atent la pret si nu aveti nevoie de suport pentru opt canale de memorie sau 128 de benzi de conectivitate PCIe 4.0, atunci Threadripper 3990X cu 64 de nuclee orientat spre consumatori este o alternativa buna.

Cel mai bun procesor pentru statii de lucru high-end
#2

Procesor AMD Threadripper 3970X

De ce ne place

  • Arhitectura: Zen 2
  • Priza: sTRX4
  • Nuclee/Fire: 32/64
  • Frecventa de baza: 3,7 GHz
  • Frecventa maxima de crestere: 4,5 GHz
  • TDP: 280W

Performanta excelenta cu un singur si multithread. Preturi competitive pe baza. Putere eficienta. Lipire cu indiu.

Lipsa de compatibilitate inversa.

Review

In timp ce Threadripper 3990X/3995WX ofera cea mai mare performanta posibila, designul exotic are ca rezultat o performanta mai lenta in unele sarcini de lucru obisnuite, lasand loc pentru Threadripper 3970X sa serveasca drept optiune mai rezonabila pentru productivitate.

Threadripper-ul 3970X cu 32 de nuclee si 64 de fire ofera performante devastatoare in gama sa de pret, depasind adesea cel mai exotic siliciu Intel. Xeon W-3175X de la Intel este nepotrivit pentru a prelua procesoarele Threadripper. Threadripper 3000 aduce, de asemenea, un castig solid si pe partea de performanta cu un singur fir.

Adoptarea avansata de catre AMD a interfetei PCIe 4.0 este o alta atractie care va ajuta sa cucereasca multimea semi-profesionala. In timp ce interfata mai rapida nu este la fel de utila pe desktop-ul mainstream, capacitatea de a stivui dispozitive care au nevoie de debit in spatele chipset-ului fara restrictiile radicale de debit pe care le vedem cu DMI-ul Intel este un alt mare castig.

Ghid de achizitie

Cel mai bun procesor

cel mai bun procesor ghid cumparaturi
Cel mai bun procesor: Ghid de cumparaturi

Alegerea celui mai bun procesor conteaza foarte mult, indiferent daca va actualizati sistemul existent sau construiti un computer nou. Vitezele mai mari si numarul de nuclee pot face o diferenta majora in performanta, oferind un sistem mai rapid, un joc mai fluid si finalizarea mai rapida a sarcinilor intensive, cum ar fi editarea video. In plus, procesorul pe care il alegeti va dicta si optiunile placii de baza, deoarece fiecare procesor functioneaza doar cu un anumit soclu CPU si un set de chipset-uri .

De asemenea, la fel ca cele mai multe aspecte ale tehnologiei de consum, va trebui sa decideti sa cumparati cel mai bun procesor disponibil chiar acum sau sa asteptati sa vedeti ce aduc cipurile de generatie urmatoare. Procesoarele Ryzen 5000 de la AMD sunt impresionante, depasind in cele din urma procesoarele Intel concurente in performanta single si multi-core. Dar din cauza unei combinatii de cerere mare, capacitate limitata la fabricile de cipuri ale TSMC, cele mai recente procesoare AMD au fost foarte greu de gasit in stoc.

Intre timp, Intel este pe cale sa se indeparteze in sfarsit de o arhitectura bazata pe Skylake, cu Rocket Lake-S. Noile cipuri Intel promit castiguri solide de performanta single-core, precum si o trecere la o platforma care accepta in sfarsit PCI 4.0 – o caracteristica AMD lansata in cipurile sale Ryzen cu aproape doi ani in urma.

Dar indiferent de procesorul desktop pe care il obtineti, iata cateva lucruri de care trebuie sa aveti in vedere.

TLDR

AMD a depasit Intel (deocamdata): in aceste zile, ve-ti obtine adesea mai mult pentru mai putin cu un procesor AMD, inclusiv un cooler frumos in cutie (desi nu cu cele mai inalte modele Ryzen 7 si 9 Ryzen 5000) si multe altele nuclee/thread-uri. Performanta jocurilor s-a schimbat, de asemenea, in favoarea AMD in cea mai mare parte, Ryzen 5 5600X depasind si procesoarele Intel de ultima generatie la 1080p si setarile stoc. Si AMD s-a ocupat de mult timp de sarcini precum editarea video mai rapid. Dar avantajul de performanta al jocurilor de 1080p se poate schimba inapoi la Intel odata ce Rocket Lake-S soseste.

Pentru multe sarcini, viteza este mai importanta decat numarul de nuclee: vitezele mai mari se traduc in performante mai rapide in sarcini simple si obisnuite, cum ar fi jocurile, in timp ce mai multe nuclee va vor ajuta sa treceti mai repede peste sarcinile de lucru consumatoare de timp.

Buget pentru un sistem complet: Asociati un procesor puternic cu unul dintre cele mai bune SSD-uri sau una dintre cele mai bune placi grafice.

AMD sau Intel: ce ar trebui sa alegi?

Pana in 2017, AMD a fost dezavantajul clar. Dar cu cipurile din seria Ryzen / Threadripper, compania s-a indreptat constant catre paritatea de performanta cu Intel. Si cu Ryzen 5000 si cipuri precum Ryzen 5 5600X in special, AMD a depasit, in cele mai multe privinte, ofertele actuale ale Intel, oferind adesea performante mai bune atat in ​​sarcinile de lucru usoare, cat si grele, care impun multe nuclee. Totusi, potrivirea se poate schimba substantial, odata ce cele mai recente procesoare Rocket Lake-S de la Intel vor ajunge mai tarziu in 2021.

Toate acestea fiind spuse, ambele companii au procesoare foarte capabile. Unii fani vor avea pareri puternice, dar daca nu ai inima pusa pe un brand sau pe altul, ar trebui sa fii deschis la oricare. 

Ce vrei sa faci cu procesorul tau?

Este tentant sa cheltuiti atat cat va puteti permite pentru un procesor, dar ar fi mai bine sa economisiti o parte din numerar pentru alte componente. Determinati tipul procesorului si bugetul maxim in functie de ceea ce aveti nevoie sa faca computerul.

  • Sarcini de baza: 250-500 RON. Daca sunteti doar dupa un cip care va va permite sa vizionati videoclipuri, sa navigati pe Web si sa efectuati sarcini de productivitate de baza, cum ar fi procesarea de text si munca usoara in foi de calcul, atunci un cip de baza cu doua sau patru nuclee ar putea fi exact ceea ce aveti nevoie. Dar daca deseori te trezesti ca faci mai multe dintre acele sarcini de baza simultan, ar fi mai bine sa cauti ceva mai puternic. Luati in considerare un Ryzen 3, cum ar fi AMD Ryzen 3 1300X sau AMD Ryzen 3 2200G, sau Intel Pentium in partea superioara a acestui interval de pret sau un Intel Celeron sau cipuri precum AMD Athlon 200GE la nivelul inferior.
  • Gaming: 800-1350 RON. Daca sunteti interesat in primul rand de performanta de gaming de varf, ar trebui sa optati pentru un procesor Intel Core i5 sau AMD Ryzen 5 de gama medie cu viteze mari. Avand in vedere ca placa grafica este mai importanta pentru gaming decat procesorul, poti economisi bani neobtinand un cip Core i7 sau Ryzen 7 mai puternic.
  • Interval de 1350-1750 RON. Daca doriti mai multe nuclee sau viteza pentru lucruri precum editarea video – sau doriti doar un sistem rapid si capabil, cu supraincarcare suplimentara pentru sarcinile de calcul viitoare, profitati de un cip Ryzen 7.
  • 1800 RON+. Daca deseori asteptati minute sau ore ca sistemul dumneavoastra actual sa va randeze animatia 3D sau videoclipul 4K sau aveti de-a face cu baze de date masive si matematica complexa, luati in considerare un procesor Intel Core X sau AMD Threadripper.

Aceste procesoare ofera cantitati masive de nuclee fizice (pana la 64 la momentul scrierii acestui articol) pentru multitasking extrem (de exemplu: jocuri la setari inalte in timp ce faceti streaming si editare) sau sarcini de calcul consumatoare de timp. Utilizatorii de afaceri pot lua in considerare un Intel Xeon (cum ar fi recentul Xeon W-3175X) sau AMD EPYC procesor, dar acestea nu sunt prietenoase pentru consumatori – sau rezonabil de accesibile.

Pentru cei care nu sunt deloc dispusi sa faca un pas catre procesoare si platforme de mai multe mii de lei, Ryzen 9 5950X cu 16 nuclee sau Ryzen 9 5900X cu 12 nuclee de la AMD sunt ambele alternative excelente care, practic, aduc performanta de clasa la o platforma mainstream.

Ce generatie de procesor aveti nevoie?

Procesoare Intel Core si AMD Ryzen: In fiecare an, Intel si AMD isi modernizeaza liniile de procesoare cu o noua arhitectura. Intel este pe cale sa-si lanseze „Seria Core a 11-a generatie”, cu Core i9 11900K la varf. Cele mai recente cipuri AMD fac parte din gama Ryzen 5000, cum ar fi AMD Ryzen 5 5600X, Ryzen 7 5800X si Ryzen 9 3900X. Cand va uitati la numarul de model, puteti vedea generatia ca prima cifra a celor patru numere (de exemplu: 8 in Core i7-8400 sau 3 in Ryzen 7 3700X).

Cum citesti numele si numerele modelelor?

Amestecul de marci si numere care alcatuiesc un nume de produs CPU poate fi confuz. Ambele Intel si AMD isi impart majoritatea cipurilor in categorii „bune, mai bune, cele mai bune”, incepand cu Core i3/Ryzen 3, trecand pana la Core i5/Ryzen 5, Core i7/Ryzen 7 si Core i9/Ryzen 9. Intel are Core i9-10900K in partea de sus a stivei de produse principale, precum si nivelul extrem/premium, cum ar fi Core i9-10980XE , la un pret de aproximativ 4300 RON, la fel cum AMD are Threadripper. Dar pentru marea majoritate a utilizatorilor, aceste cipuri nu sunt necesare si sunt in afara intervalelor de pret ale majoritatii oamenilor.

Pentru utilizatorii cu un buget restrans, Intel ofera cipurile sale Celeron si Pentium (Pentium este putin mai rapid), in timp ce AMD are linia sa Athlon. Pe high-end-ul extrem, veti gasi Threadripper de la AMD si seria Intel Core X, impreuna cu Core X/i9 si Xeon W (ambele mentionate mai sus).

Acum, cum ramane cu numerele de model care vin dupa 3, 5 sau 7? Prima cifra desemneaza generatia de produs (Core i7-8700 de la Intel este un procesor Core de generatia a 8-a, iar Ryzen 5 2600 de la AMD este un procesor Ryzen de generatia a 2-a). Restul numerelor doar marcheaza diferite modele din linie, mai mare fiind in general mai buna (cu mai multe nuclee si/thread-uri mai mari), in timp ce un „K” la sfarsitul unui cip Intel inseamna ca este deblocat pentru overclock. Doar cateva cipuri Intel mainstream sunt „K”, in timp ce aproape toate procesoarele Ryzen de la AMD sunt deblocate pentru overclocking (nu este necesara desemnarea „K”). Un X la sfarsitul numerelor de model AMD inseamna viteze stoc mai mari.

Overclock la procesoare

Pentru ca procesorul dumneavoastra sa atinga viteze de ceas semnificativ mai mari decat cele pentru care este nominalizat din fabricatie, probabil veti cheltui suplimentar pentru un sistem de racire imbunatatit si o placa de baza prietenoasa cu overclocking.

In timp ce aproape toate cipurile AMD recente sunt overclockabile intr-o oarecare masura, daca doriti sa apelati la un cip Intel, va trebui sa platiti suplimentar pentru unul dintre procesoarele sale din seria K (care nu vin cu coolere). Pana cand luati in considerare toate aceste costuri suplimentare, daca nu faceti deja cumparaturi aproape de partea superioara a stivei de procesoare, ar fi mai bine sa bugetati inca 200-400 RON pentru un procesor care vine cu viteze mai mari din fabrica.

Si nu uitati, chiar daca obtineti toate echipamentele potrivite, puteti obtine totusi un cip care nu face overclock bine. Sau mai rau daca nu stii ce faci, ai putea sa deteriorezi procesorul sau sa-i scurtezi durata de viata impingand prea multa tensiune prin el.

Care sunt specificatiile cheie ale procesorului si de care ar trebui sa-mi pese?

Daca te uiti la o fisa de specificatii pentru un anumit procesor, vei vedea o multime de numere. Iata la ce sa fii atent.

Viteze: Masurata in gigahertz (GHz), aceasta este viteza cu care functioneaza cipul. Cele mai multe procesoare moderne isi ajusteaza viteza de ceas in functie de sarcina si de temperatura lor, astfel incat veti vedea o viteza de ceas de baza (minima) si o viteza turbo (maximum).

Nuclee: Procesoarele moderne au intre doua si 64 de nuclee, majoritatea procesoarelor continand patru pana la opt. Fiecare este capabil sa-si indeplineasca propriile sarcini. In cele mai multe cazuri, in zilele noastre, veti dori cel putin patru nuclee – sau cel putin patru thread-uri.

Thread-uri: acesta este numarul de procese independente pe care un cip le poate gestiona simultan, care, in teorie, ar fi acelasi cu numarul de nuclee. Cu toate acestea, multe procesoare au capacitatea de multithreading, ceea ce permite unui singur nucleu sa creeze doua fire. Intel il numeste  Hyper-Threading,  iar AMD il numeste  SMT (Simultaneous Multithreading). Mai multe fire inseamna multitasking mai bun si performanta imbunatatita pentru aplicatiile cu fire puternice, cum ar fi aplicatiile de editat video.

TDP: Profilul/Puterea de proiectare termica (TDP) este cantitatea maxima de caldura pe care un cip o genereaza (sau ar trebui sa o genereze) la vitezele stocului, masurata in wati. Stiind ca, de exemplu, Intel Core i7-8700K  are un TDP de 95 de wati, va puteti asigura ca aveti un racitor pentru procesor care poate gestiona acea cantitate de disipare a caldurii si, de asemenea, ca sursa dumneavoastra poate oferi suficienta energie.

Dar retineti ca procesoarele elibereaza mult mai multa caldura atunci cand sunt overclockate. Este bine sa stiti care este TDP-ul dumneavoastra, astfel incat sa puteti obtine echipamentul potrivit de racire si alimentare pentru a va sustine procesorul. De asemenea, un TDP mai mare coincide de obicei cu o performanta mai rapida, desi lucruri precum dimensiunea nodului de proces si eficienta arhitecturii generale intra in joc si acolo.

Cache: Un cache la bord procesorului  este utilizat pentru a accelera accesul la date si instructiuni intre CPU si RAM. Exista trei tipuri de cache: L1 este cel mai rapid, dar inghesuit, L2 este mai spatios, dar mai lent si L3 este spatios, dar relativ lent. Cand datele de care un procesor are nevoie nu sunt disponibile in niciunul dintre aceste locuri, se ajunge la RAM, care este mult mai lent – in parte pentru ca este fizic mai indepartata decat memoria cache pe cip a unui procesor.

Nu ar trebui sa acordati prea multa atentie dimensiunii memoriei cache, deoarece este greu de echivalat cu performanta din lumea reala si exista factori mai importanti de luat in considerare.

IPC: Chiar daca aveti doua procesoare care au aceeasi viteza de ceas si acelasi numar de fire de executie, daca sunt de la companii diferite sau sunt construite pe arhitecturi diferite de la aceeasi companie, acestea vor furniza niveluri diferite de IPC (instructiuni pe ciclu de ceas). IPC depinde in mare masura de arhitectura procesorului, asa ca cipurile din generatiile mai noi (de exemplu: un Ryzen 5 5600X cu Zen 3 versus un Ryzen 7 2700X cu Zen+) vor fi mai bune decat cele mai vechi.

IPC nu este de obicei listat ca specificatie si este de obicei masurat prin teste de referinta, asa ca cel mai bun mod de a afla despre el este sa cititi recenziile noastre despre procesoare.

Ce ai nevoie mai mult: viteza de ceas, nuclee sau thread-uri?

Raspunsul la aceasta intrebare depinde intr-adevar de sarcinile tale obisnuite de calcul. Vitezele mai mari se traduc prin raspunsuri mai rapide si timpi de incarcare a programului (desi RAM si viteza de stocare sunt esentiale si aici). Viteza de ceas mai mare inseamna, de asemenea, ca sarcinile cu un singur thread (cum ar fi editarea audio si anumite aplicatii mai vechi) se pot rula mai repede.

Dar multe programe moderne pot profita de o multime de nuclee si fire. Daca faceti o multime de activitati multifunctionale sau editati videoclipuri de inalta rezolutie sau faceti alte sarcini complexe, consumatoare de timp, grele pentru procesor, ar trebui sa acordati prioritate numarului de nuclee. Dar pentru marea majoritate a jucatorilor si utilizatorilor de computere de uz general, o viteza de ceas care variaza de la 3-4GHz cu patru pana la opt nuclee.

De ce socket are nevoie placa mea de baza pentru acest procesor?

Diferite procesoare necesita diferite tipuri de socket. Daca detineti deja o placa de baza si nu doriti sa o inlocuiti, va trebui sa achizitionati un procesor care se potriveste cu socket-ul placii dumneavoastra. Alternativ, trebuie sa va asigurati ca placa de baza pe care o cumparati este compatibila cu noul dumneavoastra procesor.

Cu piesele Ryzen si Athlon din generatia actuala (cu exceptia Threadripper), AMD a adoptat o singura priza – AM4. Asta inseamna ca, cu o actualizare a BIOS-ului, ar trebui sa poti pune un cip Ryzen din generatia actuala pe placa de baza Ryzen din generatia anterioara si invers. Dar din cauza limitarilor la dimensiunea datelor disponibile stocate in interiorul cipurilor BIOS si a numarului mare de procesoare pe care AMD le-a lansat pe AM4, aceasta problema s-a complicat mult in ultimul timp.

Intel, pe de alta parte, are tendinta in ultimii ani de a nu accepta compatibilitatea cu noile sale cipuri si placi de baza mai vechi, chiar daca soclul este efectiv acelasi. De exemplu, socket-urile Intel LGA 1150 si 1151 difera printr-un singur pin, iar versiunea 1551 conceputa special pentru cipurile Core de generatia a 8-a este fizic aceeasi cu cea facuta pentru procesoarele Core de generatia a 6-a si a 7-a anterioare.

Dar acele placi de baza mai vechi cu socket 1151 nu functioneaza cu procesoare mai noi cu 1151 socket, deoarece (spune Intel) cipurile mai noi (care au mai multe nuclee) au nevoi diferite ale subsistemului de livrare a energiei. Retineti ca Intel a depasit aceasta tendinta cu socket LGA 1200, care va accepta atat procesoare Intel de generatia a 10-a, cat si procesoare Intel de generatie a 11-a viitoare.

Concluzie

Cand alegi un procesor, intreaba-te mai intai ce vei face cu el, apoi vezi cat de mult poti cheltui pentru el dupa ce ti-ai dat seama cat cheltuiesti pentru alte componente.

Lasa-ne un feedback

Te-ar putea interesa