cele mai bune laptopuri

Cele mai bune laptopuri

140
Ore
Research
54
Produse
Evaluate

UPDATE: Dupa 140 de ore de cercetare evaluand 54 de produse, am ales Apple MacBook Air (M1, 2020) ca alegere de top pentru cele mai bune laptopuri. Daca nu esti pe graba, te invitam sa dai click si vezi toata lista de recomandari.

Cand ai unul dintre cele mai bune laptopuri in arsenalul tau, poti face aproape orice. Indiferent daca este vorba despre jocuri, editare video sau productivitate, aceste laptopuri au puterea si caracteristicile necesare pentru a realiza ce aveti nevoie.

Am adunat cele mai bune laptopuri din 2021 in acest ghid si recent a primit cea mai mare actualizare din ultimii ani. Acum, noul MacBook Air (M1 2020) conduce oficial topul, ceea ce face ca aceasta sa fie prima data cand un MacBook a fost ales drept cel mai bun laptop de catre noi. Acest lucru spune multe despre ce treaba excelenta a facut Apple cu noul MacBook Air.

Pachet de noi componente puternice cu propriul procesor Apple M1, un design complet silentios fara ventilatoare si o durata de viata incredibila a bateriei, MacBook Air (M1, 2020) este cu usurinta cel mai bun laptop pe care l-am vazut anul acesta – ca sa nu mai vorbim, unul dintre cele mai interesante. Si, cele mai bune laptopuri Windows 10 vor trebui cu adevarat sa faca tot posibilul pentru a concura.

Desigur, nu este singurul laptop impresionant de pe piata. Daca sunteti un utilizator fidel al Windows sau doriti ceva mai accesibil, avem o serie de laptop-uri Windows, care sunt pretendenti excelenti pentru orice lista ce cuprinde cele mai bune laptopuri. Acestea includ impresionantul XPS 15 (2020) Dell si super-accesibilul Acer Swift 3.

Indiferent daca doriti un laptop de ultima generatie pentru gaming sau un ultrabook, daca incercati sa economisiti bani cu unul dintre cele mai bune laptopuri bugetare sau cautati un Chromebook de calitate, ati ajuns in locul potrivit pentru a gasi cele mai bune laptopuri din 2021.

Te-ar putea interesa si:

Editorii nostri cerceteaza, testeaza si recomanda in mod independent cele mai bune produse. Puteti afla mai multe despre procesul nostru de examinare aici.

Top 10 Cele mai bune laptopuri

Cel mai bun laptop

#1

Apple MacBook Air (M1, 2020)

De ce ne place

  • Procesor: Apple M1
  • Grafica: Integrated 7-core /8-core GPU
  • RAM: 8GB – 16GB
  • Display: 13.3-inch (diagonal) 2,560 x 1,600 LED-backlit display with IPS technology
  • Spatiu de stocare: 256GB – 2TB SSD
  • Dimensiuni: 30.41 x 21.24 x 1.61cm (W x D x H)

Gestionand cu usurinta peste 11 ore la o singura incarcare, acesta este un laptop pe care il poti purta cu usurinta cu tine la serviciu sau la scoala, iar pretul sau este incredibil de competitiv in comparatie cu rivalii Windows 10, cum ar fi Dell XPS 15 (mai jos).

Un dezavantaj al acestui laptop poate fi considerat faptul ca nu are un ventilator incorporat si acest lucru ar putea afecta performanta. De asemenea, pentru pretentiosi, designul este la fel ca la modelele anterioare.

Descriere produs

Noul Apple MacBook Air (M1, 2020) nu este doar cel mai bun laptop pe care Apple l-a realizat vreodata, este cel mai bun laptop pe care il poate cineva cumpara in acest moment. Este pentru prima data cand un MacBook este in topul celor mai bune liste de laptopuri, dar MacBook Air (M1, 2020) este demn de acest loc. Datorita cipului revolutionar Apple M1 bazat pe ARM care alimenteaza noul MacBook Air (Apple a renuntat la Intel pentru aceste noi laptop-uri), aceasta este o realizare uimitoare: un laptop subtire si usor, care ofera performante excelente, chiar si cu editare video 4K, in timp ce oferind, de asemenea, o durata de viata incredibila a bateriei.

Ruland atat aplicatii Mac noi, cat si vechi, noul MacBook Air poate rula acum si aplicatii iOS pentru iPhone si iPad, oferindu-va acces si la sute de aplicatii mobile si jocuri geniale.

Chiar daca ati folosit vreodata laptopuri Windows, cu MacBook Air (M1, 2020) se merita sa faceti saltul la macOS. Da, chiar este atat de bun.

Cel mai bun laptop Windows

#2

Dell XPS 15 (2020)

De ce ne place

  • Procesor: 10th-generation Intel Core i5 – i7
  • Grafica: Intel Iris Plus Graphics – Nvidia GeForce GTX 1650 Ti
  • RAM: 8GB – 64GB
  • Display: 15.6″ FHD+ (1920 x 1200) IPS – UHD+ (3840 x 2400)
  • Spatiu de stocare: 256GB – 1TB SSD

Dell XPS 15 este cu usurinta unul dintre cele mai bune laptopuri de 15 inci de pe piata. Este extrem de puternic, elegant si suficient de usor pentru a fi transportat prin oras.

Deoarece laptopul este dotat doar cu un Nvidia GeForce GTX 1650 Ti la cea mai inalta configuratie, nu am recomanda acest dispozitiv daca jocurile sunt una dintre prioritatile dvs.

Descriere produs

Dell XPS 15 bifeaza aproape toate specificatiile cand vine vorba de ceea ce ne dorim de la un laptop. Rezultatul final este ca Dell XPS 15 (2020) este unul dintre cele mai bune laptopuri Dell de pana acum. Are unele dintre cele mai recente si mai bune tehnologii mobile de la Intel si poate fi configurat chiar cu un GPU discret, facandu-l expert in imagini si in ceea ce priveste software-ul de editare video si chiar un laptop de gaming pentru jocuri mai nepretentioase.

De asemenea, are unele dintre cele mai fine elemente de design pe care le-am vazut intr-un laptop si este, fara indoiala, cel mai elegant laptop Windows 10 de pe piata in acest moment. Durata de viata a bateriei este, de asemenea, fenomenala, iar pretul, desi ridicat, nu este atat de rau, avand in vedere masinarie obtineti. Daca ecranul de 15 inci este putin prea mare, atunci merita luat in considerare Dell XPS 13 (de asemenea pe aceasta lista), la fel ca MacBook Air de mai sus.

Modelul din acest an este un laptop genial de 13 inci

#3

HP Spectre x360

De ce ne place

  • Procesor: 10th-generation Intel Core i5 – i7
  • Grafica: Intel Iris Plus Graphics
  • RAM: 8GB – 16GB
  • Display: 13.3″ FHD (1920 x 1080) IPS BrightView micro-edge WLED-backlit multitouch – 13.3″ diagonal 4K (3840 x 2160) UWVA BrightView micro-edge AMOLED multitouch
  • Spatiu de stocare: 256GB – 2TB SSD

HP Spectre x360 este un laptop convertibil actualizat, care cu siguranta nu are nicio aparitie fantomatica; este real, cu un procesor imbunatatit, il face chiar mai grozav decat inainte. Acesta ar putea fi cel mai bun laptop realizat de HP.

HP Spectre x360 este un laptop de top, dar are o eticheta de pret pe masura. Daca aveti un buget, este mai bine sa optati pentru ceva mai putin performant, cum ar fi un Chromebook sau noile ThinkPad-uri Lenovo.

Descriere produs

Laptopul 2-in-1 HP Spectre x360 a avut o reimprospatare mare pentru 2020, cu procesoare Intel Core de generatia a 10-a si grafica Intel Iris Plus, impreuna cu designul impecabil 2-in-1. Noua versiune are un loc binemeritat in partea de sus a listei noastre cu cele mai bune laptopuri.

HP s-a aflat intr-o perioada productiva, excelentul HP Elite Dragonfly aparand, de asemenea, pe lista celor mai bune laptopuri (o veti gasi cateva locuri mai jos), dar cand vine vorba de a produce calitate, design si performanta pura, HP Spectre x360 (2020) este cu usurinta unul dintre cele mai bune laptopuri de 13 inci pe care le puteti cumpara, rivalizat doar de excelentul MacBook Air (M1, 2020), care se afla in partea de sus a acestui ghid.

Desi este cu siguranta scump, primiti cateva functionalitati excelente, precum caracteristici de securitate formidabile si difuzoare Bang & Olufsen. Daca iti pasa de estetica la fel de mult ca si performanta si calitatea generala, acesta este laptopul pentru tine.

Cel mai bun laptop de gaming

#4

Asus ROG Zephyrus G14

De ce ne place

  • Procesor: AMD Ryzen 7 4800HS – 9 4900HS
  • Grafica: NVIDIA GeForce RTX 2060
  • RAM: 16GB – 32GB
  • Display: 14-inch Non-glare Full HD (1920 x 1080) IPS-level panel, 120Hz – 14-inch Non-glare WQHD (2560 x 1440) IPS-level panel, 60Hz
  • Spatiu de stocare: 512GB / 1TB M.2 NVMe PCIe 3.0

Asus Zephyrus G14 este un laptop de gaming absolut fantastic. Performanta incredibila, cea mai buna autonomie a bateriei si un ecran rapid, toate intr-un laptop pe care il poti transporta cu usurinta oriunde te duci.

Pentru multi, lipsa unei camere web probabil nu este un dezavantaj atat de mare, mai ales daca sunteti interesat doar de gaming. Dar, daca trebuie sa efectuati apeluri video intre rundele de Fortnite, este posibil sa fie nevoie sa cumparati o camera web.

Descriere produs

Asus Zephyrus G14 nu este perfect, ii lipsesc o camera web si un port Thunderbolt 3. Cu toate acestea, este al naibii de aproape de a fi unul dintre cele mai bune laptopuri. Obtinand ravnitul nostru, dar rareori acordat rating de cinci stele, este cea mai buna alegere pentru un laptop de gaming.

Acesta bestie absoluta de gaming, oferind o performanta incredibila cu procesoarele sale AMD Ryzen 4000 si placa grafica Nvidia RTX 2060, oferind in acelasi timp cea mai buna autonomie a bateriei, care va va dura toata ziua.

Are, de asemenea, un afisaj rapid cu o reimprospatare de 120Hz si un design usor, ultra-subtire. Cea mai buna parte este ca obtineti toate acestea fara sa bagati mana adanc in buzunar. Nu ne intelegeti gresit; nu este ieftin si, daca cautati un laptop mai accesibil, consultati Dell G5 15.

Cel mai bun laptop Dell de 13 inci

#5

Dell XPS 13 (2020)

De ce ne place

  • CPU: Pana la a 11-a generatie Intel Core i7-1165G7
  • Grafica: Pana la grafica Intel Iris Xe
  • RAM: Pana la 32 GB 4267MHz LPDDR4x
  • Ecran: 13,4 „FHD + (1920 x 1200) InfinityEdge Non-Touch Anti-Glare 500-Nit – 13,4” UHD + (3840 x 2400) InfinityEdge Touch Anti-Reflective 500-Nit Display
  • Spatiu de stocare: Pana la 2 TB M.2 PCIe NVMe

Design uimitor. Afisaj superb 16:10. Durata excelenta de viata a bateriei.

Calitatea sunetului este OK. Cam scump.

Descriere produs

In acest moment, ne indoim ca linia Dell XPS poate face ceva gresit. Actualizarile sale anuale au ajuns in mod constant la lista noastra cu cele mai bune laptopuri si sunt tot mai bune. Dell XPS 13 (2020) nu este doar o piesa superba de kit. De asemenea, vine, asa cum era de asteptat, cu performante excelente, un ecran uimitor si o durata lunga de viata a bateriei, alaturi de alte cateva.

La fel ca predecesorul sau, este o investitie costisitoare – dar acesta este abia un motiv suficient pentru a descuraja fanii Ultrabook. Acesta este printre cele mai bune laptopuri din 2021 si merita fiecare banut.

Cel mai bun laptop pentru calitate/pret

#6

Acer Swift 3

De ce ne place

  • Procesor: Pana la Intel Core i7-8565U
  • Grafica: Nvidia GeForce MX150, Intel HD Graphics 620 sau AMD Radeon Vega 8
  • RAM: 4GB – 8GB
  • Display: 14-inch FHD (1,920 x 1,080) ComfyView IPS – 15.6″ Full HD (1920 x 1080)
  • Spatiu de stocare: 128GB – 1 TB HDD, 16 GB Intel Optane Memory

Cel mai recent Acer Swift 3 (2020) este un ultrabook excelent, imbunatatit datorita pretului sau accesibil, designului subtire si al autonomiei destul de decente a bateriei.

Ne dorim intotdeauna performanta cand vine vorba de tehnologia noastra. Daca sunteti in cautarea unui laptop pentru streaming, gaming sau editare foto/video, acest model s-ar putea sa nu fie pentru dvs.

Descriere produs

Dincolo de exteriorul modest al Acer Swift 3, veti gasi un laptop excelent, care are o multime de putere pentru munca si studiu. Swift 3 (a nu se confunda cu Switch 3, un alt laptop de la Acer) este un laptop ieftin; cu toate acestea, sasiul simplu este din aluminiu si este dotat cu componente rezistente.

In ceea ce priveste performanta, se apropie surprinzator de laptopul Microsoft Surface care este mult mai scump. Afisajul sau este putin mai slab, dar cele doua modele sunt altfel izbitor de similare – altele decat pretul.

Acest laptop este de asemenea incredibil de utilizat, cu trackpad-ul sau spatios, precum si tastatura cu iluminare din spate, care ofera o experienta de tastare confortabila. Daca veti scrie multe – indiferent daca calatoriti sau sunteti la birou, acesta este unul dintre cele mai bune laptopuri cu pret redus pe care 2020 le ofera.

Inca unul dintre cele mai bune laptopuri Apple

#7

MacBook Pro (16-inch, 2019)

De ce ne place

  • Procesor: a 9-a generatie Intel Core i7 – i9
  • Grafica: AMD Radeon Pro 5300M – Radeon Pro 5500M
  • RAM: 16GB – 64GB
  • Ecran: Afisaj Retina de 16 inci
  • Spatiu de stocare: 512GB – 1TB SSD

Ecran uimitor de 16 inci. Tastatura noua si imbunatatita.

Scump. Limitat la patru porturi Thunderbolt 3.

Descriere produs

Desi ne intristam ca MacBook Pro de 15 inci nu mai exista, am salutat MacBook Pro (16 inci, 2019) cu bratele deschise. La fel de subtire, usor si elegant ca intotdeauna, nu ati crede ca acesta este de 16 inci.

Cu toate acestea, primiti acele caracteristici suplimentare pe acel afisaj uimitor, precum si cele mai noi si mai bune componente. Acesta este, fara indoiala, cel mai bun MacBook pentru creatorii de continut, designeri si alti profesionisti creativi. Cu difuzoare uimitoare (si puternice) si o tastatura mult mai buna de pornit. In timp ce Apple are un model mai nou, MacBook Pro de 13 inci (M1, 2020), preferam in continuare modelul mai vechi de 16 inci din cateva motive. Pentru inceput, este mai puternic, cu un GPU discret, la indemana pentru sarcini cu intensitate grafica, iar ecranul mai mare de 16 inci este mult mai confortabil de lucrat.

Exista, de asemenea, faptul ca MacBook Air (M1, 2020), care se afla in partea de sus a listei cu cele mai bune laptopuri, este la fel de bun, cu aproape acelasi hardware si ecran ca M1 MacBook Pro de 13 inci, ceea ce face ca cel mai scump MacBook Pro de 13 inci de tip redundant.

Cel mai bun laptop de gaming de buget

#8

Asus TUF Dash F15

De ce ne place

  • Procesor: Pana la Intel Core i7-11375H
  • Grafica: Pana la NVIDIA GeForce RTX 3070
  • RAM: Pana la 16 GB DDR4-3200
  • Ecran: Pana la 15,6 inci WQHD anti-orbire 165Hz IPS nivel IPS cu sincronizare adaptiva
  • Spatiu de stocare: Pana la 1 TB SSD

Durata lunga de viata a bateriei. Performanta puternica de joc.

Fara webcam. Culoarea iluminarii tastaturii nu poate fi modificata.

Descriere produs

Daca Asus ROG Zephyrus G14 de mai sus este in afara gamei de preturi, atunci Asus TUF Dash F15 va fi cel mai bun laptop pentru gaming de buget pe care sa puteti juca cele mai noi jocuri.

Gama de laptopuri TUF Asus a castigat aplauze pentru valoarea excelenta a raportului calitate-pret, iar noul Asus TUF Dash F15 continua aceasta traditie excelenta. Cu o calitate excelenta a constructiei, o baterie stralucitoare pentru un laptop de jocuri si un design impresionant de subtire si usor, acesta este cu usurinta unul dintre cele mai bune laptopuri de jocuri.

De asemenea, include procesoare Intel Tiger Lake, GPU-uri mobile Nvidia GeForce RTX 3000 si un ecran de pana la 240Hz 1080p.

Cel mai bun laptop 2-in-1

#9

HP Elite Dragonfly G2

De ce ne place

  • Procesor: a 11-a generatie Intel Core i3 – i7
  • Grafica: grafica Intel Iris Xe
  • RAM: 8 GB – 32 GB
  • Ecran: 13,3-inch diagonala BrightView LED FHD, 400 nits – 13,3-inch diagonala BrightView LED 4K UHD HDR-400 550 nits
  • Spatiu de stocare: pana la 2TB SSD

Tastatura confortabila. Ecran excelent.

Scump. Porturi USB-C doar pe o parte.

Descriere produs

HP Elite Dragonfly G2 preia tot ceea ce ne-a placut despre originalul HP Elite Dragonfly si adauga tehnologie de ultima generatie Intel si un ecran 4K superb. Aceasta inseamna ca HP a facut din nou cel mai bun laptop 2-in-1 in 2021 si este o includere demna in lista noastra cu cele mai bune laptopuri 2021.

Obtineti acel design superb 2-in-1, care va permite sa transformati acest laptop subtire si usor intr-un dispozitiv de tip tableta, plus una dintre cele mai bune durate de viata ale bateriei pe care le-am experimentat pe un laptop Windows 10. De asemenea, vine cu cipuri Intel Core mai puternice de a 11-a generatie, grafica Intel Iris Xe si acum un afisaj 4K, care face upgrade la modelele sale anterioare Full HD. Exista multe lucruri de iubit aici si s-ar putea sa fie la fel de aproape de a fi laptopul de afaceri perfect cat poate obtine orice producator. Daca iti poti permite.

Cel mai bun laptopt 2-in-1 de buget

#10

HP Envy x360 13 (2020)

De ce ne place

  • CPU: AMD Ryzen 5 4500UG
  • Grafica: grafica integrata Radeon
  • RAM: 8 GB Ecran: diagonala 13,3 „FHD IPS (1.920 x 1.080)
  • Spatiu de stocare: 256 GB – 1TB SSD

Durata excelenta de viata a bateriei. Incarcare rapida.

Balamalele capacului portului USB se simt slabe si incomode. Nu exista optiune de afisare 4K.

Descriere produs

Excelentul HP Envy x360 13 (2020) demonstreaza ca poti avea un laptop 2-in-1 cu aspect premium si fara a trebui sa platesti o suma scandaloasa pentru acesta. La fel ca toate laptopurile moderne HP, HP Envy x360 13 (2020) este frumos proiectat si vine cu un ecran uimitor si unele dintre cele mai bune difuzoare pe care le-am auzit intr-un laptop.

Daca doriti unul dintre cele mai bune laptopuri din lume, care se poate dubla si ca un dispozitiv de tip tableta, atunci HP Envy x360 13 (2020) este o alegere excelenta, ambaland componente moderne de la AMD si o baterie excelenta.

Evaluarile noastre: Cele mai bune laptopuri

apple m1 2020
Cel mai bun laptop
#1 Apple MacBook Air (M1, 2020)
Verifica pretul
dell xps 15
Cel mai bun laptop Windows
#2 Dell XPS 15 (2020)
Verifica pretul
hp spectre x360
Modelul din acest an este un laptop genial de 13 inci
#3 HP Spectre x360
Verifica pretul
Asus ROG Zephyrus G14
Cel mai bun laptop de gaming
#4 Asus ROG Zephyrus G14
Verifica pretul
Dell XPS 13 (2020)
Cel mai bun laptop Dell de 13 inci
#5 Dell XPS 13 (2020)
Verifica pretul
acer swift 3
Cel mai bun laptop pentru calitate/pret
#6 Acer Swift 3
Verifica pretul
MacBook Pro (16-inch, 2019)
Inca unul dintre cele mai bune laptopuri Apple
#7  MacBook Pro (16-inch, 2019)
Verifica pretul
Asus TUF Dash F15
Cel mai bun laptop de gaming de buget
#8 Asus TUF Dash F15
Verifica pretul
HP Elite Dragonfly G2
Cel mai bun laptop 2-in-1
#9 HP Elite Dragonfly G2
Verifica pretul
HP Envy x360 13 (2020)
Cel mai bun laptopt 2-in-1 de buget
#10 HP Envy x360 13 (2020)
Verifica pretul
Ghid de cumparaturi

Cele mai bune laptopuri

cum alegi cele mai bune laptopuri
Cele mai bune laptopuri: Ghid de cumparaturi

Laptopurile sunt suficient de compacte pentru a fi transportate cu dvs., dar, in acelasi timp, sunt suficient de versatile pentru a rula aplicatii solicitante. Este cel mai bun instrument pentru a va face munca sau pentru a va juca indiferent daca sunteti acasa, pe drum sau intr-o sala de clasa.

Cand cumparati un laptop, este important sa va amintiti ca este mai mult decat dimensiunea care conteaza. Dar gasirea modelului potrivit care sa se potriveasca nevoilor si intervalului de preturi nu este usoara, aici venim noi in ajutor.

Citeste mai departe ghidul de cumparaturi pentru cele mai bune laptopuri.

Tipuri de laptopuri

Termenii laptop si notebook tind sa fie folositi in mod interschimbabil ca descriere generala.

Dar le puteti imparti in sub-categorii mai mici, desi nu sunt intotdeauna excludente reciproc – de exemplu, un ultraportabil poate fi, de asemenea, convertibil sau 2-in-1 care functioneaza atat ca laptop, cat si ca tableta.

Multe dispozitive concepute ca tablete pot functiona si ca laptopuri, cu adaugarea unei tastaturi. Unele sunt concepute special, cum ar fi gama Surface de la Microsoft.

Notebook

Termenul general pentru un laptop de dimensiuni mari, care atinge un echilibru intre portabilitate si functionalitate.

Acestea pot varia foarte mult in ceea ce priveste dimensiunea generala si specificatiile – viteza procesorului, capacitatea de stocare, memoria (RAM) si dimensiunea ecranului.

Ele pot varia foarte mult in ceea ce priveste pretul, de la modele cu buget redus la laptopuri de inalta performanta.

Ultraportabil

Laptopurile subtiri si usoare concepute pentru mobilitate sunt adesea descrise ca ultraportabile (numite uneori si sub-notebook).

Mentinerea unui profil foarte subtire inseamna ca trebuie sa elimine unele caracteristici, cum ar fi unitatea CD / DVD incorporata si sa reduca numarul de porturi de conexiune.

Cele mai mici modele cantaresc aproximativ un kilogram.

Ultrabook

Ultrabook este un termen inventat de producatorul de cipuri Intel pentru un tip special de notebook ultraportabil (deci Ultrabook). Ultrabookurile trebuie sa indeplineasca criterii specifice pentru diverse lucruri, cum ar fi dimensiunea / greutatea, durata de viata a bateriei, tipul de chipset (inclusiv caracteristicile de securitate incorporate).

Printre punctele lor forte se numara securitatea puternica si protectia antifurt incorporata la nivel hardware.

Desi MacBook Air este considerat ca inspiratie pentru clasa Ultrabook, nu este de fapt un Ultrabook.

Netbook

Laptopuri mici, ieftine, care ruleaza procesorul Intel Atom de mica putere si concepute pentru calculatoare conectate la internet.

Acestea au fost in mare parte eliminate, inlocuite de tablete, Ultrabooks si ultraportabile, in special Chromebookuri.

Chromebook

Chromebookurile ruleaza sistemul de operare ChromeOS (care se bazeaza pe Linux). Acestea sunt concepute pentru a functiona in principal cu aplicatiile web si datele salvate in cloud. Aplicatiile trebuie descarcate din Magazinul web Chrome. Modelele recente de Chromebookuri pot rula si aplicatii Android.

Chromebookurile sunt populare in unele scoli si chiar in grupuri corporative, deoarece sunt disponibile multe modele mai ieftine, iar configuratia lor minima ofera o administrare si o securitate centralizate mai usor.

Macbook

Laptopurile Apple au doua categorii – MacBook Air ultra-subtire si MacBook Pro de inalta performanta in dimensiuni de 13 si 16 inci (acesta din urma inlocuind recent dimensiunea de 15 inci). Toate modelele ruleaza sistemul de operare macOS.

Laptopuri 2-in-1

Acestea combina caracteristicile unui laptop si a unei tablete. Sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de laptop-uri 2-in-1 sau hibrizi.

Acestea pot comuta rapid intre modul tableta cu ecran tactil si modul traditional cu tastatura, transformandu-se intr-o varietate de moduri, inclusiv, glisare, rasucire si rabatare. Majoritatea modelelor folosesc acum metoda de pliere, desi cateva au inca ecrane detasabile.

Entry-level, mid-range sau high-end laptop?

  • Gama de intrare: Daca doriti un laptop ieftin pentru sarcini de baza si utilizare ocazionala si nu sunteti prea preocupat de performanta, greutate sau durata de viata a bateriei, puteti gasi modele „bugetare” sau entry-level sub 2500 RON.

Aceste laptopuri cu cost redus sunt capabile sa indeplineasca cele mai multe sarcini generale, cum ar fi navigarea pe web, e-mail si procesarea generala a textelor. Se pot ocupa de cele mai multe sarcini multimedia de baza (de exemplu, streaming video cu definitie standard) si sunt cele mai potrivite pentru utilizatorii ocazionali si elevi/studenti.

  • Gama medie: Daca doriti sa va luati laptopul cu dvs. din mers, veti dori ceva subtire si usor de transportat. Alegeti un ultraportabil (inclusiv Ultrabooks). Destinat utilizatorilor obisnuiti de calculatoare, familii, studenti si oameni de afaceri. Laptopurile de nivel mediu pot rula majoritatea software-urilor si jocurilor, dar se pot lupta putin cu functiile high-end, cum ar fi editarea video si jocurile care necesita procesare grafica rapida.
  • Gama premium: Daca doriti ceva care sa va ofere toata puterea unui computer, in timp ce poate fi transportat cu usurinta, alegeti o centrala multimedia, inclusiv modele comercializate ca laptopuri de gaming, care au o placa grafica puternica.

Laptopurile high-end sunt destinate tipurilor serioase de computere carora le place sa-si impinga sistemele cu sarcini de calcul intensive, inclusiv editarea de videoclipuri si audio, redare 3D si jocuri high-end.

Caracteristici cheie de cautat la un laptop bun

caracteristici cele mai bune laptopuri
Cele mai bune laptopuri: Caracteristici

CPU (unitate centrala de prelucrare)

Acesta este creierul computerului dvs. Numarul de nuclee, puterea de procesare si gama de preturi sunt un bun indicator al nivelului general de putere a procesorului oferit.

Laptopurile folosesc in general procesoare cu consum redus de energie pentru o durata mai buna de viata a bateriei.

Aveti grija sa comparati familia de procesoare Intel cu cele de la AMD – principalul lor concurent – deoarece cifrele de viteza citate nu sunt direct comparabile.

Acelasi lucru este valabil si pentru sub-familiile fiecarei marci – de exemplu, Intel Core i3, i5, i7 si i9 sunt din ce in ce mai performante, chiar si la aceeasi cifra de frecventa citata in GHz; la fel si cu procesoarele din seria M concepute pentru computere foarte mobile.

Fiecare noua generatie de procesoare este de obicei mai rapida decat generatia anterioara, chiar si la aceeasi frecventa a cipului. Astfel, va puteti astepta ca un procesor de a 10-a generatie de 2,4 GHz sa fie mai rapid (si probabil mai eficient din punct de vedere energetic) decat un procesor de a 9-a generatie de 2,4 GHz sau o generatie anterioara.

RAM (memorie cu acces aleator)

Lipsa de memorie RAM va incetini computerul atunci cand rulati mai multe programe, utilizand o multime de taburi in browserul web sau efectuand sarcini care necesita multe resurse, cum ar fi procesarea imaginilor.

Orientati-va la un minim de 4 GB chiar si intr-un sistem Windows de cost redus, dar in mod ideal vizati cel putin 8 GB pentru majoritatea laptopurilor de uz general si 16 GB sau mai mult pentru modelele high-end. Nu va zgarciti cu memoria RAM la momentul achizitiei, deoarece este posibil sa nu o puteti actualiza / creste ulterior.

Calitatea ecranului

Un ecran mic inseamna un laptop mai mic, care, in general, va fi mai usor, dar ecranele mai mari (si cu rezolutie deosebit de mare) sunt mai bune pentru grafica, jocuri sau vizionarea de filme. Indiferent de dimensiunea fizica, multe laptopuri cu costuri mai mici au doar ecrane cu rezolutie relativ scazuta de 1366 x 768 pixeli. Verificati inainte de a cumpara.

Mai multe laptopuri destinate pietei medii au un ecran cu cel putin specificatii full-HD (1080p – 1920 x 1080 pixeli). Ecranele cu rezolutie mai mare sunt disponibile in laptopurile high-end.

Spatiul de stocare

Nu subestimati cat spatiu veti avea nevoie. Cu exceptia cazului in care intentionati sa folositi spatiul de stocare numai in cloud, asigurati-va ca aveti suficient spatiu pentru toate programele si fisierele dvs. actuale, precum si colectia in crestere rapida de videoclipuri si muzica pe care majoritatea oamenilor tind acum sa le acumuleze.

Laptopurile pot fi dificil de actualizat, deci alegeti un model cu capacitatea de stocare RAM si SSD cat va puteti permite.

In zilele noastre, unitatea SSD a inlocuit unitatile de hard disk ca mediu de stocare preferat la majoritatea laptopurilor, din cauza preturilor scazute ale SSD-urilor, care au facut acest mediu de stocare super-rapid si mai accesibil. Laptopurile cu un hard disk traditional (HDD) sunt inca disponibile in modele mai ieftine, de obicei cu o unitate de 1 TB (terabyte).

Cu toate acestea, un SSD este mult mai rapid decat un hard disk si avand unul poate ridica considerabil performanta generala a unui laptop si, astfel, isi poate prelungi durata de viata utila. Pentru un laptop de uz general, 128 GB este punctul de plecare pentru un SSD, dar recomandam 256 GB sau mai mult pentru majoritatea utilizatorilor. De asemenea, verificati daca spatiul de stocare poate fi extins prin intermediul unui card microSD, care poate adauga pana la 1 TB suplimentar de stocare in stare solida.

Multe laptopuri, in special cele ultraportabile, s-ar putea sa nu va permita sa actualizati componentele interne mai tarziu, ceea ce inseamna ca este mai bine sa nu va zgarciti cu memoria RAM sau capacitatea de stocare in avans. Cautati optiuni de upgrade la momentul efectuarii comenzii si cheltuiti un pic mai mult in avans pentru a oferi laptopului o durata de viata mai lunga.

Racire

Componentele computerului se pot incalzi, in special in limitele unei carcase compacte pentru laptop.

Verificati daca exista puncte fierbinti sub laptop dupa ce este pornit de ceva vreme, deoarece acestea pot deveni enervante daca utilizati laptopul pentru o perioada indelungata. De asemenea, verificati daca exista orificii de ventilatie sub laptop si asigurati-va ca nu le blocati daca il utilizati in poala, deoarece acest lucru ar putea cauza supraincalzirea.

Placa grafica

Multe laptopuri vor avea procesorul grafic incorporat in placa de baza (numita „motherboard”), mai degraba decat pe o placa grafica separata („dedicata”).

Modelele de ultima generatie pot avea o placa grafica dedicata care are propria memorie RAM.

Durata de viata a bateriei

A avea un timp de lucru lung este deosebit de important pentru un laptop. La urma urmei, pierd puncte de portabilitate daca trebuie sa transportati si unitatea de alimentare si cablul cu dvs. pentru a le incarca.

In mod ideal, doriti sa aveti o zi intreaga de lucru, fara a fi nevoie sa-l conectati, dar acest lucru va depinde de ce altceva ati conectat la laptopul dvs.

Daca intentionati sa fiti in miscare o mare parte a timpului, nu va lasati impovarati de faptul ca trebuie sa tineti cu dvs. unitatea de alimentare si cablul laptopului. Cautati un model cu o durata lunga de viata a bateriei si timp de incarcare rapida.

Testele noastre privind durata de viata a bateriei analizeaza un scenariu de utilizare intensa, pentru a va oferi o idee despre cele mai proaste rezultate pe care este posibil sa le obtineti, desi pentru majoritatea oamenilor utilizarea medie zilnica nu depaseste durata de viata a bateriei.

Daca intentionati sa fiti mobil mult timp, atunci este importanta o durata lunga de viata a bateriei si o perioada de reincarcare rapida. De asemenea, inregistram de doua ori incarcarea pentru fiecare laptop, cu laptopul pornit – capacitate de pana la 80% si capacitate de 100%. Este util sa retineti ca viteza de incarcare scade de obicei considerabil odata ce treceti de 80%. In unele cazuri, poate dura mai mult pentru a obtine suplimentarea de 20%, decat pentru a ajunge la 80%.

Wi-Fi

Viteza Wi-Fi este importanta, deoarece mai putine laptop-uri vin cu un port Ethernet incorporat pentru conectarea la reteaua locala cu fir.

In acest caz, este posibil sa puteti cumpara un adaptor USB-Ethernet de aceeasi marca sau o alternativa de la un producator tert.

In ambele cazuri, cautati un laptop care accepta standardul Wi-Fi actual, 802.11ac, recent marcat ca Wi-Fi 5. Acesta este compatibil cu versiunile anterioare, inclusiv cu cel mai popular (802.11n), dar este si mult mai rapid.

Standardul emergent pentru laptopurile mai noi este Wi-Fi 6 (802.11ax), care este mai rapid si cu o securitate mult mai buna decat Wi-Fi 5.

Conectivitate USB-C

Conectivitatea pe laptop-uri in zilele noastre se refera la USB-C, noul standard, care devine obisnuit pe mai multe modele. O mufa USB-C este subtire si usor de utilizat, dar aspectul sau poate fi inselator, deoarece mufa de aceeasi forma este utilizata pentru mai multe standarde diferite – USB 3.1 Gen-1 si Gen-2 si Thunderbolt 3.

Majoritatea porturilor USB-C vor fi fie USB 3.1 Gen-1 (recent denumit USB 3.2 Gen-1) – care este evaluat la 5 Gbps (gigabiti pe secunda), aceeasi viteza ca USB 3.0. Versiunea mai rapida (10 Gbps) este USB 3.1 Gen-2 (recent denumita USB 3.2 Gen-2). Exista, de asemenea, USB 3.2 Gen-2×2 (20Gbps). Apoi, exista standardul Thunderbolt 3, care este nominal de opt ori mai rapid la 40 Gbps.

Majoritatea modelelor vor avea porturile USB-C mai lente, dar laptopurile performante pot avea porturi Thunderbolt 3. Puteti conecta un dispozitiv USB-C la un port Thunderbolt 3, dar nu va asteptati la o crestere a vitezei. Conectati un dispozitiv Thunderbolt 3, cum ar fi un SSD extern, si aveti cea mai rapida conexiune din oras.

Standardele viitoare sunt USB 4 si Thunderbolt 4, desi nu le veti gasi inca pe laptopuri sau alte dispozitive, dar ambele va vor oferi aceeasi viteza de 40 Gbps ca Thunderbolt 3.

Evitati cablurile si incarcatoarele ieftine de la terti pentru ca puteti risca sa va deteriorati computerul.

Chiar daca nu aveti versiunea Thunderbolt 3 a acestei conexiuni, USB-C este inca preferabil, deoarece este adoptat pe scara larga pe computere si dispozitive plug-in si se asteapta sa devina in curand portul de conexiune dominant, in cele din urma inlocuind porturile USB 3.0 dreptunghiulare familiare (tip-A).

Una dintre cheile adoptarii rapide a USB-C este versatilitatea sa – acelasi port poate transfera atat energie, cat si date in acelasi timp si, de asemenea, poate imita o gama intreaga de alte porturi – inclusiv USB 2.0 / 3.0, card SD, HDMI, Ethernet si multe altele – folosind un adaptor USB-C.

Cu toate acestea, ramaneti cu cablurile producatorului si evitati cablurile si incarcatoarele ieftine de la terti sau puteti risca sa va deteriorati computerul si perifericele sau mai rau. Utilizati numai cabluri USB-C certificate si Thunderbolt 3.

Laptop vs. Computer

Laptop vs Computer: Care sunt cele mai bune?
Laptop vs Computer: Care sunt cele mai bune?

Portabilitatea totala a laptopurilor este suficient de atragatoare, dar ce alte beneficii poate oferi un laptop?

Utilizarea energiei

Laptopurile folosesc de obicei mult mai putina energie decat un computer desktop. Au un cost anual de functionare redus.

Marimea

Un laptop ocupa mult mai putin spatiu in casa sau la birou decat un computer desktop.

Gama

Laptopurile pot fi clasificate in mai multe categorii neoficiale de laptopuri, pentru a se potrivi unei varietati de nevoi, desi aceste categorii nu sunt clar definite. Asa-numitele categorii pot fi denumite ultraportabile, multifunctionale, centrale multimedia, laptopuri pentru studenti / buget si gaming.

Performanta

Multe laptopuri se pot compara cu puterea computerelor desktop de nivel mediu, chiar si in categoria ultraportabile.

Exista mai multi factori cheie de performanta pe care ar trebui sa ii luati in considerare:

  • Marca si familia CPU (unitate centrala de procesare) (de exemplu, Intel Core i7 sau AMD A-Series sau noul chipset Ryzen). Retineti, de asemenea, generatia familiei de procesoare, generatiile mai recente fiind de obicei mai rapide.
  • Frecventa procesorului (cunoscuta in general ca viteza, masurata in gigahertz, de ex. 3,2 GHz).
  • Tipul de stocare – SSD (unitate SSD) este cel mai rapid tip de unitate. Spre deosebire de un HDD (hard disk) nu are parti in miscare. Uneori este denumita stocare Flash. Ca si in cazul unitatilor de hard disk, capacitatea si viteza SSD-urilor pot varia foarte mult.
  • Memorie – RAM sau memoria cu acces aleatoriu este stocarea temporara utilizata de programe atunci cand ruleaza. In general, 4 GB (gigaocteti) de RAM este considerat un punct de plecare pentru un laptop sau computer desktop, dar in aceste zile cel putin 8 GB este considerat o cantitate normala. Tabletele si alte dispozitive mobile pot utiliza mult mai putina memorie RAM daca ruleaza pe sisteme de operare mobile precum Android sau iOS sau iPadOS. Pentru laptopuri, a avea mai multa memorie poate fi util pentru programele care pot folosi cantitati mai mari sau memorie sau pentru a rula mai multe programe in acelasi timp.
  • GPU (unitate de procesare grafica) – aceasta gestioneaza o mare parte din sarcina de calcul in crearea si afisarea imaginilor, reducand sarcina pe CPU-ul principal. Unele laptopuri mai mari vor avea un procesor grafic (discret) separat sau o placa, in timp ce altele vor avea un cip grafic incorporat pe placa de baza cu CPU (grafica integrata).
  • Ecran de afisare – laptopurile mid-range pana la high-end vor avea, de obicei, un ecran de inalta rezolutie, cel putin specificatii full-HD (1080p – 1920 x 1080 pixeli) sau mai mare.

Periferice

Laptopurile sunt echipate cu un ecran, tastatura si trackpad incorporat, desi puteti conecta de obicei dispozitive externe pentru a utiliza laptopul ca desktop. Daca doriti sa utilizati in mod regulat laptopul ca desktop, atunci conectarea la un monitor extern, tastatura si mouse poate imbunatati gradul de utilizare.

Software

Majoritatea laptopurilor pot rula versiunea completa de Microsoft Windows si unele pot avea optiunea de a folosi Linux (sau il puteti descarca si instala singur).

Laptopurile Apple ruleaza macOS (anterior OS X) si pot fi, de asemenea, configurate pentru a rula Windows (folosind utilitarul de bootcamp Apple pentru a ajuta la instalare). Acest lucru va ofera posibilitatea de a rula fie macOS, fie Windows de fiecare data cand reporniti laptopul.

Alternativ, puteti utiliza un program de virtualizare precum Parallels Desktop pentru Mac, VMware’s Fusion sau software-ul Oracle’s Virtual Box, pentru a rula una sau mai multe versiuni de Windows sau Linux ca „masini virtuale”, pe langa sistemul de operare nativ.

Unele laptopuri si tablete Microsoft ruleaza Windows 10 S, care este un mod optimizat de Windows 10 conceput pentru a fi mai sigur si mai eficient din punct de vedere energetic.

Cu toate acestea, poate incarca numai programe disponibile in magazinul Microsoft online. Modul Windows 10 S poate fi actualizat fara cost la Windows 10 complet, ci doar o singura data. Daca o faci, nu mai poti sa dai downgrade inapoi.

Actualizare

Laptopurile au un dezavantaj notabil. Actualizarea majoritatii componentelor laptopului este dificila (si, in majoritatea cazurilor, imposibila pentru o persoana obisnuita), deoarece designul subtire nu lasa loc pentru adaugarea de componente suplimentare. In plus, multe piese sunt incorporate permanent si nu sunt concepute pentru a fi inlocuite.

Unele modele nu va permit sa adaugati memorie RAM mai tarziu, deoarece memoria originala este lipita pe placa de baza. De obicei, puteti actualiza spatiul de stocare, dar acest lucru ar putea implica o calatorie la atelierul producatorului.

Deci, odata ce sunteti gata sa cumparati, alegeti cea mai mare memorie RAM si spatiu de stocare pe care vi le puteti permite. Cel mai simplu mod de a actualiza / extinde capacitatile unui laptop este sa ii adaugati dispozitive externe, cum ar fi spatiu de stocare suplimentar, plug-in-uri pentru adaptor Bluetooth sau Wi-Fi.

Daca laptopul dvs. are USB-C, este posibil sa puteti adauga diverse dispozitive prin intermediul unui adaptor USB-C sau hub.

Lasa-ne un feedback

Staff Editorial

Fondator JICO

Te-ar putea interesa